Ștefănești

PRIMĂRIȚA DIN ȘTEFĂNEȘTI ÎNDEAMNĂ ȘI AJUTĂ BĂRBAȚII LA BĂUTURĂ

Azi în tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin după cea geto-dacică, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, în unele zone, există până astăzi credința, ca acești Sfinți au fost 44.
În ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemânării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.Gospodinele fac mucenici,femeile de carieră dau sfaturi bărbaților în ceea ce privește băutura pe care să o consume.
În Argeș,întâmplător sau poate dinadins,primarul orașului Ștefănești,”templul vinului” odinioară este de profesie oenolog și

femeie pe deasupra.Ioana Dumitru,înainte să fie deputat și acum primar,a avut o afacere în domeniul vinului și a studiat în Nordul Italiei și în Sudul Franței la institute prestigioase totul despre această minunată licoare.
Pentru azi ea vă propune o băutură italiană renumită și un vin cu parfum interbelic,de la Ștefănești.În săptămânile următoare vom continua recomandările cu Ioana care ne va învăța în funcție de ce mâncăm și ce să bem.
Daca sampania vine din regiunea Champagne din Franta, Prosecco se numeste Prosecco doar daca este produs in nord-estul Italiei, in regiunile Friuli, Venetia, Giulia si Veneto.
Prosecco dateaza de pe vremea Imperiului Roman, cand strugurii Glera au fost cultivati pentru prima oara in satucul Prosecco. Se considera pe atunci ca este un vin care te poate ajuta sa traiesti mai mult.

Prosecco este produs sa fie complet spumant sau frizzante, cu bule care se “potolesc” la scurt timp dupa ce ajung in pahar. Spre deosebire de sampanie, care foloseste metoda traditionala, iar a doua fermentatie are loc direct in sticla, cei mai multi producatori de Prosecco folosesc metoda Charmat, care presupune ca cea de-a doua fermentatie sa aiba loc in cisterne din otel inoxidabil (este o metoda mai accesibila ca pret).Truda Fanny1 8fb06

Ioana Dumitru vă recomandă și primul vin din gama Truda Fany, cupaj de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă și Fetească Regală produs la Ștefănești de Cramele Marcea,adică de doi frați ambițioși care nu au vrut să lase să moară tradția vinului alb atât de elogiat și menționat în cronicile valahe încă de la 1300.
Gama este o selecție a celor mai bune vinuri ale cramei și un elogiu adus anilor 1930, când în zonă avea vie chiar scriitorul Liviu Rebreanu, care dedica cel mai bun vin din pivnițele sale soției, Fanny, numindu-l Truda Fanny.

Articole similare