Ștefănești

PATISERUL DE LA PARIS CARE ÎȚI COLOREAZĂ SĂRBĂTORILE

Înainte de Crăciun s-a deschis în Pitești,foarte aproape de Piața Ceair,pe strada Mihai Eminescu,MAISON ALEX,adică o cofetărie de excepție cum Argeșul și mai ales locuitorii umblați prin lume și cu gusturi rafinate aveau nevoie.Autorul acestui gest îndrăzneț,într-o lume în care nicio afacere cinstită și de calitate nu mai merge,este un tânăr din Ștefănești care a trăit o vreme la Paris unde a și studiat arta finei patiserii franceze iar ulterior a lucrat pentru câteva cofetării aflate chiar lângă Turnul Eiffel.

Alex Vlădescu,căci așa se numește patiserul nostru,își propune să comercializeze toate specialitățile franceze prezentându-le într-o formă estetică fidelă,așa cum au fost consacrate de marii cofetari francezi și nu face rabat de la calitate.Nu are prețuri exagerate dar nici nu creează prăjituri pe bandă rulantă fiindcă patiseria franceză nu e doar mâncare ci…operă de artă,fiecare produs fiind o mică creație artistică.Vedetele de la Maison Alex sunt bineînțeles-macarons.În Pitești le face astăzi mai toată lumea dar aici sunt făcute ca la Paris.25550566 453801765021799 4759392111434746277 n1 1932c

Fursecurile pe bază de făină de migdale, ingredientul-cheie, au apărut în Europa în urmă cu multe veacuri – poate chiar încă din secolul al VIII-lea, când arabii au adus pe continent migdalele. Strămoşul lor ar fi, se pare, un fursec simplu, preparat din făină de migdale, albuşuri de ou şi zahăr, pregătit în mod tradiţional în Italia şi adus pe meleagurile pariziene de patiserii Caterinei de Medici, în 1533, atunci când aceasta s-a căsătorit cu viitorul Henric al II-lea al Franţei.25591808 1504635702924304 1411857532235099160 n1 23b95

Denumirea provine din limba italiană, din acelaşi maccherone care a dat şi numele macaroanelor (paste cu brânză), însemnând „aluat fin”. Fursecurile din migdale au pătruns în bucătăriile francezilor, dar au ajuns cunoscute abia în anii Revoluţiei, când două măicuţe, refugiindu-se la Nancy din pricina tulburărilor politice, au început să vândă aceste deserturi pentru a se întreţine. Ele au devenit cunoscute drept les Soeurs Macarons („surorile Macarons”).

Articole similare