Știri

Uite ce pavilion are România la Expoziția Universală din Dubai

Țara noastră a participat pentru prima oară la o expoziție universală la Paris, în anul 1867. Comisarul de atunci era Alexandru Odobescu. Pavilionul României a avut drept model Biserica Episcopală de la Curtea de Argeș, o expresie tipică a unei arhitecturi între Orient și Occident. Tot atunci, unul dintre medaliați, pentru vinurile și produsele de la moșia Florica a fost boierul Ion C. Brătianu.

Pavilionul României de la Paris în 1867

În anii următori s-a participat la toate expozițiile mondiale, mulți argeșeni sau nume sonore aducându-și aportul la promovarea României în lume, ultima oară, la Expoziția Universală de la Milano fiind prezent din nou Argeșul cu Taraful lui Cătălin Iancu, Ansamblul de dansatori ”Doina Bascovului”, rapsodul Grațian Bădescu și războiul de țesut din Muscel cu doamna Vorovenci de la Rucăr.

Călușarii de la Bascov-Expo Milano 2015

România participă la Expoziţia Universală de la Dubai (20 octombrie 2020-10 aprilie 2021) cu pavilionul „New Nature”, un concept bazat pe echilibrul om – natură, care include manifestări umane, dar şi aspecte economice şi ştiinţifice. Apa României va fi elementul principal, o experienţă redată prin brandul H2Ro şi un water bar. Sunt propuse soluţii pentru viitor, la nivel planetar, prin exploatarea potenţialului autohton, local. Arhitectura pavilionului reflectă simbolurile sculptorului Constantin Brâncuşi şi îşi propune, urmărind tema stabilită, să conecteze specialişti atât pe durata expoziţiei, cât şi după.

Potrivit arhitecţilor, pavilionul României, a cărui prezentare aduce aminte de simbolurile lui Constantin Brâncuşi, va fi compus din patru secţiuni – semicercuri – care simbolizează „câte un micro-Univers în care levitează patru piloni ai României: natura, tradiţia, educaţia şi tehnologia”.

Expoziţia „New Nature“ va fi compusă din mai multe expoziţii permanente şi temporare, video şi interactive.

Spaţiul central va fi dedicat manifestărilor artistice, care vor interpreta diverse forme de artă sub conceptul pavilionului. În acelaşi spaţiu, în restul timpului, va rula o expoziţie video ce va comunica la nivel artistic conceptul pavilionului.

Totodată, o expoziţie permanentă va fi dedicată Izvoarelor din România, cu accent pe apele minerale ce se găsesc în România. De asemenea, vor putea fi văzute în pavilion expoziţii tematice ce vor prezenta tehnologii de ultimă oră dezvoltate în ţara noastră.

Articole similare