Știri

Orașul din România aflat pe cea mai periculoasă falie tectonică este în Argeș

Cutremurele devastatoare din Turcia au trezit amintiri vechi în conștiința românilor. Seismul din 1977, când a pus la pământ multe clădiri din România, nu a fost uitat și, cu toate acestea, autoritățile nu au făcut mare lucru pentru a întări rezistența blocurilor și a clădirilor vechi. Responsabilitatea este pasată de la o instituție la alta, astfel încât nimeni să nu fie găsit vinovat în caz de o tragedie.

Cea mai importantă zonă seismică de la noi din țară este cea din Vrancea, însă puțin știu că zona Făgăraș – Câmpulung are și ea foarte multe mișcări telurice. De altfel, această regiune este considerată a doua zonă seismică a țării, fiind așezată pe o placă tectonică foarte importantă.

Potrivit seismologilor, în data de 4 aprilie 1628 a avut loc la Câmpulung un cutremur atât de mare încât a avariat serios Mănăstirea Negru Vodă. Aceasta a fost refăcută, ulterior, în timpul domniei lui Matei Basarab (1632 – 1654). Cel mai mare cutremur care a avut loc în acest oraș, de-a lungul timpului, a măsurat peste 6 grade pe scara Richter. Seismul a avut loc în data de 26 ianuarie 1916.

Cele mai puternice cutremure în această regiune au avut între 5,5 – 6,5 grade pe scara Richter. Un arhitect din Câmpulung a tras atenția că zona este traversată de o falie tectonică periculoasă care poate provoca seisme și de 9 grade pe scara Richter. Dacă acest lucru este adevărat, ar fi un adevărat dezastru.

Arh.Mihaela Coșa

”Falia tectonică care face posibile cutremure de gradul 9 la Câmpulung. Vă amintiți că aveam stație seismică la demisolul liceului Dinicu Golescu?

Desenată cu verde, vertical, în zona mediană a desenului, marchează locul de subducție a două plăci tectonice, în zona Matrițe.

Unitatea Teritorială de Referință – UTR13 extras din Planul de Urbanism General – PUG Câmpulung, în vigoare din 2003.

Specialiștii din domeniul construcțiilor țin totdeauna seama de normativele și reglementările tehnice… de ce administrația nu le postează pe pagina publică a instituției?” a scris arhitectul Anca Mihaela Coșa pe Facebook.

„O falie seismică din zona Vâlcii este cea a Loviştei: Lotru-Brezoi-Titeşti-Depresiunea Loviştei-Cumpăna-Piscul Negru-Nord Cîmpulung Muscel. Este o falie foarte importantă şi activă, care a generat multe cutremure de-a lungul timpului. Depresiunea Loviştei este o depresiune de origine tectonică, formată în urma unor ample mişcări tectonice în perioada cuaternară. Falia începe la vest de Olt,  pe valea Lotrului, traversează Valea Oltului în zona Brezoi-Câineni-Titeşti, în nordul oraşului Călimăneşti, trece prin capătul nordic al lacului de acumulare Vidraru-Argeş şi ajunge la Cîmpulung Muscel”, a precizat și profesorul Gheorghe Ploaie.

Articole similare