MANDRIA UNGURILOR LA ATELIERUL DE PRAJITURI DIN PITESTI
Blat subtire, crema densa de ciocolata, caramel, nuca, alune pisate, fructe confiate. Toate acestea combinate, in proportii bine stabilite, dupa o reteta stricta, alcatuiesc o prajitura celebra – tortul Dobos, una din creatiile care sunt un motiv de mandrie pentru Ungaria.
Tortul Dobos este preparat dupa o reteta inventata de cofetarul Carl Jozsef Dobos (1847-1924), pentru perfectionarea careia acesta a lucrat cateva luni, pana la forma finala.In momentul in care a inventat tortul, in 1884, Jozsef Dobos era unul dintre celebrii cofetari ai Imperiului Austro-Ungar. Tortul cu multe straturi si caramel a fost prezentat cu tot fastul cuvenit la Expozitia Nationala de la Budapesta din 1885. La acel moment, prajitura nu avea un nume, iar, dupa „premiera”, toata lumea i-a spus Tortul lui Dobos.Primii care au gustat din prajitura au fost imparatul si imparateasa de atunci ai Imperiului.
De saptamana viitoare,la ATELIERUL DE PRAJITURI de pe strada Teilor din Pitesti,se reia prepararea si comercializarea acestui desert minunat,foarte popular in Transilvania si Banat dar mai putin cerut in Regat.Prezentarea este una de exceptie,pretul per bucata sau kilogram, de asemenea.