Argeșul frumosȘtiri

AU VENIT CĂLUȘARII!IATĂ CE PĂȚIȚI DACĂ NU-I CINSTIȚI!

Azi dimineață călușarii au descins în Pitești.Înarmați cu un violonist care cântă linia melodic,13 la număr, umblă prin centru Piteștiului să auducă bucurie și vindecare tuturor celor care cred,dar și spectacolul inedit al acestui minunat joc.

 

Primiți-i cu bucurie,dați-le bani și aplaudați-i pe unde îi vedeți.Respectați tradiția și efortul lor de a veni din Sudul Argeșului să vă bucure în aceste zile toride!
Rusaliile pedepsesc oamenii care fac rele, pe cei care nu le respectă zilele de sărbătoare, care dorm sub pomi sau aduc noaptea apă de la fântană; îi ridică pe sus în vârtejuri, îi pocesc sau sluţesc. Diferite forme de reumatism şi maladii neuro-psihice se numesc luat de Rusalii sau ologit de Rusalii. De aceste boli se putea scăpa prin descântec de Rusalii, citind din cărţi la mânastire, intrând în Hora Căluşului, sau sărind peste bolovanul pe care Căluşarii îl pun pe pămant.
„Dansul căluşarilor” este un obicei popular legat tot de Rusalii. Se crede că acest dans ritual poate să vindece relele făcute de Rusalii. Se adună cei mai buni dansatori ai satului şi formează o ceată de 13 căluşari. Timp de o lună, ei se leagă cu jurământ că vor juca „Căluşul”.
În 1935 când mentalitatea rituală era încă puternică, căluşarii din Pădureţi, Argeş (conduşi de Ilie Martin din Maldăru) au fost selecţionaţi și scoși practice din vatra satului de Constantin Brăiloiu să participe la Festivalul Internaţional de Folclor, de la Londra (15-20 iulie) care se petrecea în Albert Hall.
A devenit legendar refuzul jucătorilor de a urca pe scenă fără usturoi la steag.Argeșenii noștri au spus lumii cea mai frumoasă poveste,ulterior acest minunat dans milenar fiind inclus în patrimoniul UNESCO.

Articole similare