Știri

9 Martie- Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din România

Memorialul Închisoarea Pitești, Str. Negru Vodă, nr. 30. este o adresă de care nu trebuie să uităm niciodată dar pe care Argeșul care a dat lumii atâta bogăție în materie de cultură sau elite nu trebuia să o aibă.

În anii 1949-1951, distrugerea elitelor societatii era pe cale de a se înfaptui: intelectualii, diplomatii, preotii, militarii, magistratii, politistii, oamenii politici ai vechiului „regim burghezo-mosieresc” erau în închisori, taranii cei mai gospodari erau deportati în coloniile de munca fortata. Mai ramasesera tinerii, o forta sociala imprevizibila si care trebuia sa fie anihilata. Pentru ei a fost inventat experimentul de la Pitesti, denumit de Securitate „reeducare”. Soljenițin, laureat al premiului Nobel, spunea că experimentul de la Piteşti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“.

Memorialul Închisoarea Pitești

Astăzi este și despre Sighet sau Râmnicu Sărat, despre Gheorghe Brătianu, Dinu Brătianu, Ion Mihalache, Iuliu Maniu și mulți alții pe care nu avem dreptul să îi uităm.

Istoricul Gh.Brătianu, fiul marelui Ion I.C.Brătianu

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști în Ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost fixată de Parlamentul României în 2011, prin legea 247/05.12.2011.Între cei pomeniți se numără ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini și peste 1800 de preoți ortodocși, care au fost anchetați și arestați, aruncați în închisori, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Articole similare