Ștefănești

DE CE E 25 MARTIE ZIUA BUCURIEI

Ziua de 25 martie stă sub semnul bucuriei!

Primul lucru pe care l-a spus Arhanghelului Gabriel Fecioarei Maria a fost”Bucura-te!”
Această zi este aceea când omenirea a primit cea mai frumoasă veste-nașterea lui Iisus Hristos.Intreaga crestinătate sărbătorește azi Buna Vestire.
Tot astăzi este Ziua Națională a Greciei.Ce sarbatoresc grecii? Un efort de nouă ani , un şir nemăsurat de lupte cu succesive victorii şi înfrângeri pentru a se elibera de turci.

Un rol important în lupta pentru independenţă l-a avut organizaţia secretă „Eteria” . Alexandru Ipsilanti, în fruntea răsculaţilor, porneşte revoluţia la Odessa cu intenţia de a antrena în insurecţie principatele transdanubiene. Eteria trece Prutul şi apoi în Țara Românească.

Dar revoluţia izbucneşte concomitent şi în Grecia, în Peloponez, la 25 martie 1821, la Mănăstirea Sfânta Lavra, avându-l în frunte pe episcopul Ghermanos şi se extinde în insule şi în Grecia Centrala.Chiar și în S.U.A. de peste 30 de ani se sărbătorește Ziua Greciei, Donald Trump a făcut-o săptămâna trecută în prezența Mitropolitului Americii.president trump greek independence day 11 652d1
Tot azi este Ziua Politie Române.Alegerea datei de 25 martie este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. În urmă cu 197 de ani, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica îi înmâna Marelui Agă Mihăiţă Filipescu – Şeful Poliţiei din acele timpuri, drapelul cusut cu sigla Steagului Agiei. De atunci, simbolul creştin al Bunei Vestiri veghează asupra oamenilor, faptelor, evenimentelor şi destinului Poliţiei Române.
La nivel local, cea mai veche biserică din Pitești aflată pe strada Justiției are hram.Ctitorita de Ivan Norocea, un personaj remarcabil la 1564, logofăt, în slujba a 9 domnitori,”Cupetul” cum îi vor spune mai târziu grecii adunați în cartierul unde este biserica a inzestrat-o și cu foarte multe moșii la Baiculesti,Sucici si Izvorani-Ștefanesti unde se pare că Norocea avea mai multe pământuri, vii și proprietăți.

 

Articole similare