PoliticăȘtiri

S-A STABILIT ZIUA ALEGERILOR LOCALE! VEZI CUI ÎI POARTĂ NOROC

Surse guvernamentale au confirmat pentru mai multe agenții de presă că alegerile locale ar urma să se desfășoare în 24 mai, 31 mai fiind Rusaliile(la catolici) iar 7 iunie depășește termenul când primarii își încheie mandatele și avem Rusalii la ortodocși. Problema încă se discută și la conducere de Partidul Național Liberal.

Unde a mai auzit românul această zi? Ce s-a împământenit în memoria colectivă că este în această zi? Păi, acum 145 de ani un partid se punea în slujba românilor luând ființă iar data nu poate să fie decât una norocoasă pentru liberali.

Partidul Naţional Liberal a luat naștere prin aşa-numita Coaliţie de la Mazar Paşa, din 24 Mai 1875. Mazar Pașa, pe numele său adevărat – Sir Stephen Bartlett Lakeman (1823-1897), ofițer britanic, venit pentru prima oară la București, în timpul Războiului Crimeii, în anul 1854. Ca urmare a serviciilor aduse coroanei britanice a fost înnobilat în anul 1853. La scurt timp după aceea, Lake­man s-a alăturat cauzei otomane în Războiul din Crimeea, ajun­gând la rangul de binbaşi (maior) şi, în final, paşă, căpătându-şi astfel numele turcesc, Mazar Paşa. După retragerea trupelor ruseşti din principate, Mazar Paşa a fost numit şef al poliţiei în Bucureşti, în anul 1854.393px Mazar Pasa f5fcd

În anul 1856 Stephen Lakeman s-a căsătorit cu Maria Arion și s-a stabilit la București. Se pare că starea soților Lakeman era destul de prosperă, aceștia având în total 10 moșii, în județele Ilfov, Ra­hova, Dolj și casa din București, de lâgă biserica Enei.
Tot în locuința sa va avea sediul ziarul Alegătorul liber, publicație a liberalilor. În aprilie 1876, după venirea la putere a liberalilor, se formează guvernul compus din reprezentanții Coaliției de la Mazar Pașa, guvern condus de I.C.Brătianu.

Articole similare