CulturăPolitică

Un europarlamentar român vrea sprijin financiar imediat pentru artiștii afectați de criza Covid -19

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) a semnat o scrisoare, împreună cu peste 100 de eurodeputați din toate familiile politice, adresată Comisiei Europene prin care solicită ca toți artiștii afectați de criza COVID-19 să fie susținuți.

”Sectoarele culturale și creative din întreaga Europă au fost puternic afectate de criza COVID-19, iar pierderea de venituri este o amenințare directă și imediată la adresa artiștilor. Artiștii, actorii, în special cei independenți, nu trebuie lăsați singuri. Bogăția și diversitatea scenei culturale europene trebuie păstrată. Nu avem nevoie de un șoc cultural”, a semnalat Dan Motreanu într-o postare pe Facebook.

Dan Motreanu- europarlamentar PNL

Acesta a subliniat că, ”pe timp de criză, cultura este la fel de importantă ca întotdeauna. Suntem milioane de români și străini care stăm acasă din cauza restricțiilor impuse de pandemie, iar filmele, cărțile și reprezentațiile online de teatru – și nu numai – reprezintă o rază de speranță și chiar o sursă de inspirație.”

Printre măsurile pe termen scrut pe care eurodeputatul Dan Motreanu le propune, alături de alți peste 100 de membri ai Parlamentului European, se numără acordarea unui sprijin financiar sectoarelor culturale și creative și întregului ecosistem cultural, inclusiv prin Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus, asigurarea accesului la șomaj și la alte beneficii sociale pentru profesioniștii cei din sectorul cultural, cu aplecare spre freelanceri, dar și asigurarea unui sprijin de urgență pentru companiile culturale mici și mijlocii, prin scutiri de taxe sau împrumutiri.

În ceea ce privește perioada post-COVID-19, semnatarii scrisorii sunt de părere că Uniunea Europeană ar trebui să înființeze ”un pachet de stimulare financiară, finanțat în mod corespunzător, pentru artiștii din întreaga Europă”, scopul fiind acela de a combate efectele pe termen lung ale pandemiei de coronavirus asupra sectoarelor culturale și creative.

Aceștia mai propun creșterea finanțării artei și culturii, asigurând în același timp accesul la surse de finanțare alternative, precum consolidarea Mecanismului de garantare pentru sectoarele culturale și creative.

Articole similare