Un argeșean important pleacă de la Cotroceni

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat vineri un decret prin care Ion Oprișor a fost eliberat la cerere din funcție de consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională. El a condus Departamentul Securității Naționale de la Administrația Prezidențială timp de aproape zece ani și a fost implicat în proiectul de legi de securitate pe care G4Media la dezvăluit în exclusivitate în 2022. În 2022, Serviciul de Informații Externe (SIE) a recunoscut că proiectele de legi privind securitatea națională care au fost dezvăluite exclusiv de G4Media sunt „variante de lucru ce urmează să parcurgă procesele legislative”. În plus, reprezentanții SIE indică faptul că „în procesul de evaluare, revizuire și actualizare a actelor normative din domeniul securității naționale, Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului, proiectele postate fiind variante de lucru rezultate din aceste consultări, ce urmează a parcurge procesele legislative prevăzute de lege”.
Proiectele, care au fost retrase între timp după ce o parte a societății civile le-a criticat dur, au dat serviciilor de informații mai multă autoritate, au oferit imunitate ofițerilor SRI și SIE, făceau aproape imposibil de demis șefii celor două servicii și au obligat cetățenii să colaboreze cu serviciile secrete la cererea acestora. Reamintim că președintele Klaus Iohannis a declarat că transmiterea proiectelor publicului a fost „o eroare” în răspuns la publicarea acestora. „Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse”, a spus el cu o amenințare directă la adresa surselor G4Media.
Ion Oprișor sa născut în 1955 la Recea, Argeș și este un general în rezervă. A absolvit Colegiul Național de Apărare din București și a obținut o licență în Știință Militară de la Academia de Înalte Studii Militare din București.
A ocupat diferite poziții de conducere, de la locotenent la general, în Comandamentul Artileriei, Statului Major General și Consiliul Suprem de Apărare a Țării. A ocupat funcția de șef al Biroului de doctrină al Statutului Major General între 2001 și 2002, precum și funcția de șef al Secției de doctrină și reguli între 2002 și 2003. A fost expert în Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării între 2003 și 2005, iar apoi consilier în Secretariatul aceleiași instituții între 2005 și 2006. De la 2006 până la 2015, a fost consilier de stat și secretar al Consiliului Suprem de Apărare a Țării. A contribuit la crearea Doctrinei Acțiunilor Întrunite ale Forțelor Armate (2001), Doctrinei Pregătirii Forțelor Armate (2003 și 2003) și Doctrinei Planificării Operațiilor Întrunite (2003 și 2003). A fost decorat cu mai multe cadouri: Emblemele „Onoarea Armatei României” cu însemn de pace (2010), Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler cu însemn pentru militari (2002), Ordinul Coroanei în grad de comandor (conferit de Regele Albert al II-lea al Belgiei, 2009), Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler cu însemn pentru militari (2009), Ordinul Național „Steaua României” în grad de ofiţer cu însemn pentru militari (2012) La 6 martie 2015, Ion Oprișor a primit funcția de consilier preziențial.