Totul despre candidații interesanți la conducerea PNL Argeș
Lista candidaților pentru conducerea PNL Argeș care se va alege pe 7 mai a făcut multă vâlvă în presă, părerile fiind pro și contra. Unele nume le cunoaștem de când eram mici, alții sunt noi. Unii ne plac, alții ne enervează, alții…sunt ca apa plată. Astăzi, revista noastră va vorbi mai mult despre cei noi sau cei cărora presa nu le-a alocat spații largi.
Alina Gorghiu este un nume cunoscut de întreaga Românie. Faptul că vrea să candideze acasă după ce o vreme a fost chiar președinte la nivel național nu ar trebui să surprindă și nici să deranjeze, vicepreședintele Senatului, măcar din punct de vedere al imaginii sau al accesului la un ministru pe chestiuni administrative, la o comisie, la o sărbătoare unde niște copii și dascălii lor văd Casa Poporului, reprezintă plusvaloare și aduce prestigiu.
Despre Iani Popa și Dănuț Bica, unul secretar de stat, celălalt senator, ambii propuși la funcția de prim-vicepreședinte sau despre prefectul care deși nu se află pe listă, cel mai probabil va deveni secretarul general putem spune că sunt niște soluții normale ca pregătire, funcții în administrație și vechime în politică.
Nu știm ce mai caută unii care au tot pierdut alegerile, au prăduit chiar din averea Brătienilor începând cu Valeriu Jinga și continuând cu mulți alții , se știu ei care… Nu înțelegem de ce atâta zgârcenie la adresa celor din sudul județului, oare acolo nu sunt liberali destoinici? Mai sunt câteva chestiuni care frapează dar… timpul le va demostra, azi nu criticăm ci promovăm.
Un nume despre care scriem cu plăcere, punând o bilă albă, este cel al Anei Maria Pănescu, un om ambțios, încercat de viață care a reușit tot ce și-a propus în ciuda vârstei. Vine de la Topoloveni, un oraș care are un singur primar de la Revoluție iar ideea de opoziție era doar o fantasmă, până când ea,dinamică, curajoasă, mamă a două fetițe și chiar președinte interimar al Partidului Ecologist Argeș timp de 7 luni, a devenit o voce puternică, a scos doi consilieri, a avut mai multe inițiative, proiecte și când a văzut că partidul a luat-o rău spre stânga, a demisionat din CL Topoloveni fără regrete iar sâmbătă va candida pentru un loc în BPJ, cel mai probabil ulterior va primi atât orașul unde Vasilescu a mâncat bătaie de la Boțârcă zeci de ani dar și localitățile limitrofe unde nu va avea mamă sau tată, cu toată alianța PSD la nivel național.
Un alt nume despre care putem spune cuvinte de laudă este Florin Postelnecu, director la O.C.P.I. Argeș din 2020,înscris în cursă la funcția de vicepreședinte și cu un contracandidat nu foarte ușor de învins- Marius Postelnicescu. Postelnecu vine din sistem ca și profesie, instituția sa e una grea, nu puțini au fost înaintașii săi plecați la pușcărie.
Altfel, Florin Postelnecu este căsătorit, are doi copii(unul student la Politehnică),a fost arbitru de fotbal și observator de arbitrii, a lucrat o vreme în privat la BCR, POLICOLOR sau Rolast, iar din 2008 la OCPI, de profesie fiind jurist.Pentru alegeri probabil are emoții, confuzia între Postelnecu și Postelnicescu fiind una posibilă pentru alegătorii neatenți. De ce își merită un loc în conducerea PNL Argeș, măcar pentru modestia și determinarea de care a dat dovadă anul trecut la alegeri când stătea pe treptele Filarmonicii Pitești împărțind flyere cu echipa din care făcea parte,conștient fiind că va pierde alegerile. Altul plătea un student, vreo fată frumoasă sau renunța la acest exercițiu corect și democratic de a aduce la cunoștință platforma și candidații dar el…a avut credința pildei din Evanghelie.
Cristi Crețu-inspector adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean ,consilier local la Câmpulung profesor și fost director la Colegiul Național „Dinicu Golescu” se încadrează de asemenea la categoria bile albe pentru partid. Atât estetic, vestimentar, cât și ca gândire, domnul Crețu întruchipează ceea ce se numește un liberal elitist.
Deși este percepută mai mult drept un tehnocrat, Alina Manea- șefa de la IȘJ Argeș candidează pe o funcție deosebit de sensibilă- vicepreședinite Departamentul Cultură, Educație, Cercetare, Sport, Minorități. Statutul PNL, din păcate, amestecă și combină nefericit educația cu sportul, cultura, cultele și minoritățile. Greu ca cineva să fie polivalent dar dacă a putut Mitrofan cu Facultatea de Petrol și Gaze să fie vicepreședintele Comisiei de Cultură și Minorități pe România, nu putem decât să salutăm candidatura doamnei Manea, un profesor aprecia, dar atât de atacată în aceste zile. Poate e bine să trezim conștiința în rândul romilor ajutându-i real fiindcă, cei care i-au dezrobit și i-au dus prin lume au fost boierii liberali, să nu fim doar ortodocși practicanți care să ne spunem rugăciunile și să lăsăm mânăstiri celebre în paragină(Râncăciov) ci să scriem celor de la Culte ce ne doare, să nu lăsăm ploaia să distrugă picturile bisericești, nici nepăsarea să ruineze clădiri. Să ajutăm după putință oamenii de cultură și elitele și să monitorizăm atent instituțiile de cultură, să nu promovăm kitsch-urile, poate chiar să organizăm concursuri corecte, după legile țării, nu după cele rescrise la Pitești. Fiindcă e tare aiurea să te trimită Gentea la zoo, primar Gentea care are doi directori fără concurs și studii de specialitate din cele mai vechi timpuri și dureros ca un băiat care a terminat cu greu Liceul CFR(Zbanghiu sau Bughiu, nu țin niciodată minte) să ajungă șeful culturii argeșene și să batjocorească sute de artiști sau oameni de cultură.
Să zicem ceva și de Cosmin Petrescu, candidat la funcția de vicepreședinte pentru Departamentul Politici Economice și Fonduri Europene. Altceva decât faptul că este prietenul și colegul Alinei Gorghiu din liceu. Apropo, cine face la Vlaicu Vodă, Dinicu Golescu, Zinca sau Brătianu, nici nu mai contează la ce facultate se duce.
Deși este o față nouă pentru argeșeni, în Orașul Basarabilor este văzut deja ca viitor primar. Pe lângă faptul că a polarizat în jurul său mulți intelectuali de vârsta lui, le dă vizibilitate, participă și la evenimente micuțe, arborează amabilitate și promptitudine, are norocul să fie agreat și de mulți votanți de stânga , scârbiți de aroganța, nepăsarea și lipsa de respect pentru legile din administrație practicate de grobianul Panțurescu.
Nu în ultimul rând, trebuie salutată candidatura lui Florentin Popa pe care presa l-a izbit ani de zile de toți pereții, mulți l-au catalogat drept un apropiat al lui Miuțescu dar acesta nu a plecat la Forța Dreptei, Alina Gorghiu nu l-a împroșcat cu noroi când a fost întrebată despre el ci a demonstrat fler, vorbind frumos. Păi, de ce? Păi, Popa Florentin poate și în zonele fără acoperire la telefon, știe cele 102 localități cu membrii, consilieri, locuri de muncă, istoric, sondaje, rezultate la tururile de scrutin, dată de întocmirea proceselor verbale, un fel de google al actelor PNL Argeș.
Și ca nimeni să nu rătăcească drumul, o să adăugăm aici caracteristicile unui liberal autentic, nu penelist, nu fripturist, date de Ionel Brătianu, mai presus de orice lege.
”Liberalul este om liber şi generos. El luptă împotriva oricărei asupriri şi se jertfeşte pentru întărirea credinţei strămoşeşti, consolidarea şi fericirea Patriei sale.
Liberalul este om de onoare şi de cuvânt. El judecă orice situaţie în lumina adevărului, iar convingerile sale le împărtăşeşte tuturor, fără ascunzişuri.
Liberalul este omul faptelor şi al gândurilor curate. El preţuieşte deopotrivă sănătatea trupească şi sănătatea sufletească.
Liberalul se împotriveşte oricăror acte de risipă, de abuz, de favoare, de cruzime sau de distrugere.
Liberalul nu face nici o deosebire de rasă, de avere, de clasă socială. El este cuviincios şi îngăduitor faţă de toată lumea, respectând credinţa, munca, experienţa şi avutul altuia.
Liberalul este patruns de spiritul de echipă. Ca să poată să comande, el învaţă mai întai să asculte.
Liberalul este luptător politic plin de avânt şi sincer democrat. El dispreţuieşte minciuna, reaua credinţă, invidia, patima, dezordinea şi ura.Liberalul este îndrazneţ în cele bine chibzuite. El nu fuge niciodată de răspundere.
Liberalul este bun român. El îndeplineşte cu conştiinciozitate îndatoririle cetăţeneşti în ajutorul semenilor aflaţi în nevoie şi primejdie.
Liberalul este plin de însufleţire în orice muncă, urmându-şi cu dârzenie ţelul: libertate, dreptate şi – prin proprietate – bunăstare pentru toţi.”