Politică

Reacția Alinei Gorghiu după ce România a scăpat de monitorizarea MCV care durează de 16 ani

Comisia Europeană a anunțat oficial, vineri, 15 septembrie, că ridică Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria, instituit în 2007. Anunțul a venit când președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă se aflau la o întâlnire semestrială a ministrului Justiției, Alina Gorghiu, cu șefii instituțiilor din sistemul judiciar.

„Am însă o împlinire! Nu puteam găsi un alt cadru mai potrivit ca acesta pentru a marca un obiectiv strategic de țară, după șaptesprezece ani de cursă continuă. MCV este, de astăzi, oficial, de domeniul trecutului, prin decizia publicată acum o oră de Comisia Europeană!

Mulțumesc sistemului judiciar, în ansamblu, pentru închiderea acestui mecanism care a avut un rol cheie în reformarea justiției românești.

Mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care au contribuit real pentru atingerea acestei borne: Președintelui României, Guvernului, Parlamentului, Ministerului Justiției, Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, diplomaților și tuturor celorlalte instituții.

Este un moment important pentru Statul Român. Nu cred că exagerăm dacă adăugăm închiderea MCV în lista proiectelor strategice de țară, alături de aderarea României la UE, de intrarea în NATO, iar lista, sunt convinsă, va continua cu aderarea la OCDE și intrarea în Spațiul Schengen.

Acum, intrăm într-o nouă cursă!”a declarat Alina Gorghiu. ministrul Justiției.

Articole similare