Politică

Președintele Romilor din Argeș, domnul Petre Mustață, despre discriminarea din spitalele argeșene

În județul Argeș, populația de etnie romă este una numeroasă. Acțiunile care se fac în sprijinul acestei populații sunt în continuare destul de firave, iar discriminarea atât în școli cât și în spitale sunt la ordiea zilei, aproape că lumea s-a obișnuit și nu mai scrie sau amendează aceste acte reprobabile.

Președintele Partidei Romilor din Argeș, domnul Petre Mustață, ia atitudine pe fondul cazului de la Urziceni și dezvăluie situațiile prin care trec mamele rome sau copiii lor în spitale.

”Rasismul instituţional împotriva romilor trebuie stopat peste tot. Nu doar la Urziceni unde o femeie romă a fost lăsată să nască pe trotuar, se întâmplă sute de cazuri de gen și în Argeș dar nimeni nu scrie sau ia atitudine. Dacă mergeți la spitalele din Câmpulung sau Curtea de Argeș o să vedeți sute de cazuri de mame cu copii în brațe la care nu se uită nimeni decât după multe ore și rugăminți. Tonul cu care se adresează cei puși în slujba cetățeanului este inacceptabil, iar de cele mai multe ori empatia sau măcar mila creștină, nu există.” a declarat președintele romilor argeșeni.

„Aceasta este imaginea şi în acelaşi timp expresia rasismului instituţional împotriva romilor. Este imaginea cinismului dus la extrem. Este imaginea lipsei totale de umanitate şi a ignoranţei. Empatia şi umanitatea personalului medical de la spitalul Urziceni au lipsit cu desăvârşire.

Înainte să deveniţi medici aţi jurat că nu veţi „îngădui să se interpună între datoria voastră de medici şi pacienţi consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială”. Aţi jurat că „vă veţi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate”. Aţi încălcat jurământul depus şi, mai grav, aţi încălcat Constituţia României şi legislaţia în vigoare”, a subliniat și deputatul Cătălin Manea.

Articole similare