Politică

Președintele României a promulgat Ziua Iei, pe 24 iunie

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, marți, 21 iunie 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit legii, cu prilejul „Zilei Iei” pot fi organizate activități culturale, sociale și artistice și pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează promovarea și protejarea iei.

Autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate. Unitățile de învățământ, unitățile de cult, centrele comunitare, instituțiile culturale, precum și reprezentanțele diplomatice ale României, sunt invitate să participe la acțiuni de promovare a iei.

Ca un preambul al acestei vești, ieri a fost organizat la Senatul României, cel mai mare eveniment dedicat acestui simbol, ia de Argeș și Muscel fiind în centrul atenției lumii fiindcă au participat zeci de ambasadori, parlamentari, consilierul prezidențial Mihai Nistor, secretarul de stat Diana Baciuma, președintele Senatului României, președintele ICR România- Liviu Jicman și multe păstratoare ale artei cusutului cămășii cu altiță din tot Argeșul care au expus zeci de costume.

Amfitrioana evenimentului a fost Alina Gorghiu, vicepreședinte al Senatului și președinte PNL Argeș.

Îmbrăcată într-un costum de pe Valea lui Enache, admirat de toți specialiștii și făcut cadou de ÎPS Calinic Argeșeanul, aceasta a promovat fiecare persoană, fiecare produs și s-a mândrit cu fiecare ie sau costum popular prezent atât în fața sutelor de oameni prezenți cât și pe toate rețelele de socializare.

Printre inițiatorii acestei legi sunt nume sonore ale vieții politice din România (Vasile Dâncu, Gabriela Firea) dar și trei argeșeni: Dănuț Bica, Mircia Chelaru și bineînțeles Alina Gorghiu.

Articole similare