CulturăPolitică

PNL Argeș sărbătorește Ziua Iei la Căsuța Albastră de la Corbi

Ziua de 24 iunie coincide cu Sărbătoarea Sânzienelor, aluzie la faptul că în tradiţia noastră populară, acestea erau îmbrăcate în ii. Termenul „ie” este derivat din latinescul „tunicae lineae” – tunică subţire purtată pe piele şi se pare că apariţia ei trebuie căutată undeva în vremea civilizaţiei Cucuteni.

Urmare a inițiativei legislative a mai multor parlamentari, printre care s-a numărat și Alina Gorghiu, președintele PNL Argeș, de anul trecut, 24 iunie a devenit Ziua Națională a Iei. Tot în 2023, la Rabat, meșeșugul de a coase ie cu altiță a intrat în patrimoniul imaterial UNESCO.

De la ora 11, sîmbătă, la Căsuța Albastră de lângă Corbii de Piatră, Organizația de Femei a PNL Argeș va organiza un frumos eveniment unde sunt așteptate toate purtătoarele acestor straie fermecate. Va exista și un program artistic susținut de artiștii mici și mari pe care îî are comuna Corbi.

Și pe paginile de socializare ale PNL Argeș, pasionații de informații legate de tehnica și simbolistica cămășii cu altiță de pe toate văile Argeșului, pot citi zilnic lucruri inedite, acest demers fiind un omagiu adus fiecărui român care are în casă cel puțin o ie nouă sau veche.

Articole similare