CulturăPolitică

MIUȚESCU SARE LA JUGULARA INSTITUȚIILOR DE CULTURĂ DIN ARGEȘ

În urma numeroaselor derapaje ale lui Daniel Breaz, ministru al Culturii și Identității, cu rana nevindecată pentru ce s-a întâmplat de Ziua Partidului Național Liberal când Consiliul Județean Argeș nu a aprobat evenimentul anual de la Vila Florica dar și conștient de bugetele  enorme și lipsa de anvergură a instituțiilor de cultură din Argeș, Adrian Miuțescu stă de partea bună a istoriei, solidarizându-se cu oamenii de cultură.

Pentru cei care nu cunosc legislație în domeniu(nu aveți nicio vină, li se întâmplă chiar și judecătorilor mai nou),autoritatea în subordinea cărora funcționează aceste instituții au drept de viață și de moarte, bieții manageri sunt evaluați anual de cine dorește ordonatorul principal de credite și indiferent de performanțe pleci acasă dacă nu ești de-al lor, sau rămâi dacaă ai carnetul de partid potrivit sau disponibilitatea să fii mediocru dar să cheltui bani mulți cu cine vrea…autoritatea, că doar ei te-au pus.

Cultura nu are o lege, se funcționează după un OUG iar în Argeș bugetul alocat celor 6 instituții care funcționează în cadrul Consiliului Județean Argeș reprezintă aproape 50 la sută din tot bugetul astfel:Centrul Cultural Județean- 72 de miliarde de lei vechi, Teatrul Al.Davila- 125 de miliarde, Muzeul Județean Argeș- 74 miliarde, Muzeul Golești-81 de miliarde, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești-26 de miliarde, Biblioteca Județeană-56 miliarde, Vila Florica- 19 miliarde. Dintre acestea doar Vila Florica are venituri proprii de 12 la sută și Școala de Arte și Meserii-26 la sută, restul instituțiilor nu se ridică de 5 la sută iar ca număr de beneficiari rezultatele reale sunt un dezastru.

Iată comunicatul președintelui PNL Argeș unde pentru prima oară aceste instituții sunt cu subiect și predicat arătate cu degetul!

”Sunt alături de oamenii de cultură din București și din țară. Regret că un ministru incompetent a adus lucrurile la acest stadiu și îi reamintesc că, fără cultură, un popor este în derivă.
Pe de altă parte, aș mai spune că, în calitate de consilier județean, știu foarte bine că instituțiile de cultură ale județului Argeș au niște bugete mari din care sunt salarizate cu zeci de milioane pe lună persoane care nu performează pentru cultura locală. Nicăieri în țară nu s-a auzit de vreun program cultural județean argeșean care să-i determine pe oamenii din alte județe să vină aici și să consume cultură. Cel mai adesea, în județul Argeș cultura ia forma propagandei politice, pe sume mari, iar asta ne deranjează.
Păcat că pentru anumite zone din cultura națională tăierile bugetare au devenit regula, în timp ce alte instituții locale au bani, dar nu-i folosesc eficient.”

Articole similare