PoliticăȘtefănești

Marian Gubavu dă peste cap busola alegerilor locale de la Ștefănești

Într-o lume unde toți caută soluția imediată și ușoară, cineva a ales drumul cel mai anevoios dar nu imposibil. Marian Gubavu, consilier local la Ștefănești, a declinat oferta de a candida pe loc eligibil și la PNL și la alte formațiuni politice, hotărând să meargă independent. Această decizie va influența radical startul partidelor în campanie, capitalul electoral al lui Gubavu fiind unul important iar lipsa prezenței sale pe vreuna din liste va schimba total alegerea primarului din orașul Brătienilor.

Omul care a dat peste cap busola și toate calculele de la Ștefănești are 45 de ani, s-a născut și a crescut în Ștefănești, s-a implicat în toate activitățile civice, protestele sau acțiunile socio-culturale. Desi este la primul mandat, are mai multă notorietate și simpatie în fața oamenilor decât alți colegi de-ai săi care se pregătesc să termine mandatul cu numărul 9 și parcă ar mai vrea încă unul. Pe pagina de Facebook se semnează ”Unul ca voi”, distribuirile postărilor sale sar de 120-130 iar urmăritorii sunt și ei numeroși.

La ultimul eveniment organizat chiar de el la Blocuri de 1 Iunie

AGRESSIVE: De ce independent în condițiile în care vi s-a dat loc eligibil și de către alte partide?
Marian Gubavu:Pentru că dependența este prin definiție nocivă.Mai ales la Ștefanesti, toate partidele au dezamăgit. Votai un partid să îl amendezi pe celălat și te trezeai cu întelegeri rusinoase între stânga și drepta,mereu în defavoarea cetățenilor. Eu consider că administrațiile locale care vor cu adevărat să realizeze ceva trebuie să se desprindă de sistemul politic gangrenar care guvernează țara asta și să își asume propriul destin. Până la urmă un primar este doar în acte angajatul statului. Moral, este angajatul comunității pe care o reprezintă. Iar obligația morală este mai presus decât orice alte interese, cu atât mai mult de interesele personale. Sunt convins că la următoarele alegeri în Consiliul Consiliul Local vor exista reprezentanți ai mai multor partide și chiar îndemn oamenii să nu mai dea puterea unui singur om… Ștefanestiul a fost rănit și trădat de toate partidele. Are nevoie să se facă bine printr-o independență de toți. Am ajuns la saturație cu politica.
AGRESSIVE: Care sunt punctele forte ale Ștefanestiului care ar trebui puse în valoare de un candidat?
Marian Gubavu: Eu văd orașul Ștefanesti ca pe un brand. Un brand cu un potențial imens, care trebuie redescoperit. Este frustrant să observi cum actuala conducere a județului stă la Stefanesti dar nu ajută cu nimic orașul, toți vorbesc despre Bratianu, Golești sau Rebreanu dar clădirile lor cad pe noi. Și cum să faci turism când Ștefanesti nu are transport, în iarna lui 2018 ne-au lăsat pe jos și parcă toți vor să ne deposedeze de câte ceva și culmea, reușesc mereu. Și pe unde să te duci la Muzeul Bratianu când nu ai trotuare?
Să hranesti cu legume și fructe tot Piteștiul dar să faci eforturi imense să vinzi și să îți etalezi marfa când noi suntem recunoscuți pentru asta…e revoltător. Personal am pus pe pagina mea de facebook toți producătorii ca să îi ajut mai ales în perioada stării de urgență doar că nu e suficient. Trebuie să existe însă ceva instituționalizat.Piața! Cât mai urgent!
Eu când mă uit în jurul meu văd o mulțime de oportunități pentru această zonă și mă întristează faptul că oamenii au renunțat să mai spere, ajungând să creadă că nu e loc de mai bine sau să vrea să se întoarcă în trecut la capitolul candidați. O resemnare nejustificată. Putem mai mult dar nu mai trebuie să fim sateliții altora și nici schimbați în interese politice. Noi suntem Ștefanesti, ceilalți doar turiști stabiliți la noi să dea bine la CV.

Promovând producatorii locali în pandemie


AGRESSIVE: Ce șanse are un independent la Ștefanesti?
Marian Gubavu: Legea electorală nu încurajează independența, ba este chiar discriminatorie. Spre exemplu un candidat independent nu are dreptul la observatori în secțiile de votare. Practic noi, independenții, trebuie să mergem pe încredere.Asta este, până una alta, electoralul este sinonim cu politicul.Cei care vor citi acest interviu vrea să rețină că și eu puteam să fiu pe loc eligibil pe mai multe liste și să plec de la un numar mare de voturi date de un partid.Cineva însă trebuia să meargă și pe drumul greoi dar sănătos pentru oraș și pentru mine personal.Nu aș putea vota împotriva voinței mele doar că așa zice partidul sau șeful și să fac un rău comunității, să mai privesc în ochii vecinilor de la bloc.
AGRESSIVE: În 2016 ați mai avut o experiență electorală și în 5 săptămâni PAM, partidul pentru care ați candidat a făcut 7 la sută, lucru formidabil. Care e rețeta?
Marian Gubavu: Trebuie să mergi “din poartă-n poartă”. Dacă într-un oraș locuitorii votează edili pe care nu îi cunosc decât din poze, la Ștefanesti , că despre asta vorbim, oamenii or să voteze persoana. Aici toată lumea te cunoaște și toți așteaptă să li te adresezi prin viu grai. Nu te poți ascunde după PR-iști, consilieri sau alți intermediari. Iar ăsta e un lucru minunat dar și greu fiindcă orașul e foarte mare iar eu munces enorm și zilnic până la ora 18, uneori chiar și sâmbătă.
AGRESSIVE: Niște priorități sau idei pentru oraș înainte de tradiționala platformă-program a fiecăruia, aveți?
Marian Gubavu: Accesarea fondurilor europene consider că este o prioritate. Eu lucrez în privat și o zonă industrială e vitală pentru oamenii de afaceri carora trebuie să le creezi niște condiții fiindcă îți aduc bani la buget și crează locuri de muncă .Blocurile au fost vitregite în mandatele tuturor primarilor, e momentul ca și acești oameni care reprezintă o treime din votanți să aibă parte de canalizare civilizată, apă potabilă, nu ruginită, soluții de reabilitare reale și rapide a blocurilor, parcări…acele micuțe și normale lucruri pe care le găsim pretutindeni dar în cartierul meu lipsesc. Gazele sunt un lucru pe care cei din Enculesti și Golești trebuie să il aibă pentru că suntem în 2020, pentru că e un minim de bun simț indiferent cu cine ar vota.O comunitate nu trebuie pedepsită pentru că nu e mare și nu contează la vot sau nu ne place.
Am susținut și voi susține mereu bisericile noastre, cultura ,mai ales pentru copii, dar am să susțin și fotbalul.Locuiesc la Blocuri și văd cum suferă toți adolescenții, copiii de la noi care nu au mai fost valorificati.
Mișcarea este importanta pentru toți cetățenii și avem nevoie de o pista pentru biciclete Cunosc atatea persoane care pe timp de vara merg la serviciu in Pitești cu acest mijloc de transport.

Articole similare