Politică

Interviul de duminică: Gabriel Tudor, președintele PNL Costești

Gabriel Tudor este probabil cel mai cunoscut avocat din sudul Argeșului, liberalii având o lungă tradiție, de peste un secol, în a promova avocații în politică. Revista Agressive și-a propus ca în fiecare duminică să ofere cititorilor un interviu cu viitori candidați sau actori pe scena politică din diferite comunități mici sau mari, ale Argeșului.
Cum este el perceput ca politician și viitor candidat?

Gabriel Tudor: Nu știu cum sunt perceput ca și poltician, asta vor decide timpul și, evident, oamenii. Sper sa fiu perceput ca politician așa cum vreau să cred despre mine că sunt ca om: loial, serios, de cuvânt, cu un sistem de valori sănătos, care nu își incalcă principiile.

În mandatul de consilier din perioada 2016-2020 ați avut cele mai multe proiecte de hotărâre din istoria orașului. Cum ați descrie actuala activitate din CL Costești și care este proiectul de suflet care considerați că se impune dat acum pentru comunitate sau în sintonie cu politicile sociale ale partidului dvs.?

Gabriel Tudor: Nu am un proiect de suflet, în schimb am o obsesie și in același timp o obligație și anume, orice proiect, orice demers care ține de educație, de la orice nivel, local, județean, guvernamental. Suntem obligați să sprijinim educația. Nu trebuie să ne ascudem, in momentul de față există o evidentă lipsă de profesioniști și singura noastră speranță o reprezintă generațiile viitoare, măcar lor să le asigurăm condițiile necesare pentru a performa. Adică, putem trece peste orice, criză economică, sistemul medical care este așa cum este, drumuri proaste, birocrație, etc. dar dacă și educația, adică speranța pentru că, în esență, educație inseamnă speranță, dacă și educația o pierdem o să pierdem tot.

Foarte multe voci l-au acuzat de traseism politic pe primarul Baicea, astăzi la PSD, iar despre dvs. mai sunt voci care afirmă că sunteți în continuare într-o relație apropiată.Cum comentați?

Gabriel Tudor: Nu mă interesează ce face domnul Baicea, este problema lui, așa cum nu mă interesează ce face orice altă persoană, nu sunt genul care să se uite in ograda altuia. Am spus, repet, nu am venit să intru in polemică pe nimeni, nu vreau să judec pe nimeni, fiecare este răspunzător pentru acțiunile sale. Dacă mă întrebați pe mine, răspunsul este simplu: nu voi merge niciodată la alt partid, indiferent de greutățile pe care le voi intâmpina in PNL, voi rămâne aici si voi munci până va veni și momentul meu. Citându-l pe Brătianu, acesta spunea la un moment dat: „Oricare ar fi vicisitudinile zilelor şi anilor, oricare ar fi durata lor, vine ora răsplatei”. Nu este loc de compromisuri (cineva spunea că atunci când un trădător vrea să fie prudent, face un compromis) și, la un moment dat, cu siguranță, munca și seriozitatea vor fi răsplătite.

În legătură cu „apropierea” față de primarul Baicea, vreau să punctez trei lucruri:
I. În primul rând nu sunt genul care să mă dezic și să nu îmi asum. Plus că, mi se pare urât să ne apucăm să aruncăm cu noroi unii in alții atunci când nu mai stăm la aceeași masă. Logica mea face o distincție clară între dușman și competitor, eu nu sunt dușman cu nimeni și pot fi prieten cu toți competitorii mei, asta nu înseamnă că e loc de compromis. Cu domnul Baicea mă salut de fiecare dată când ne întâlnim, ne respectăm unul pe celălalt, ii respect și îmi respectă familia. Consider că am avut o relație corectă și avem și acum, când este evident că suntem in tabere diferite și in competiție directă. Avem o relație mult mai corectă decât o au cei care mă acuză că îmi beau cafeaua cu dumnealui în timp ce lor li se răcește cafeaua cu care îl așteaptă. Eu o beau și acum și o voi bea și la anul după ce îl vom bate la alegeri.
II. Timp de 4 ani am făcut parte din acealași partid, PNL. In acești 4 ani am fost și avocatul dumnealui, în anumite cauze. Consider că mi-am făcut treburile ce mi-au fost incredințate așa cum se cuvine și am fost un om serios si profesionist, așa cum sunt cu toți clienții și colaboratorii mei. Acum, dacă a fi loial și serios, fie că vorbesc de politică sau de profesia mea, reprezintă defecte atunci, da, am aceste defecte, nu trădez, pun pasiune în ceea ce fac și nu obișnuiesc să lucrez cu jumătăți de măsură. Am mai spus-o, dacă atunci când domnul Baicea mi-a incredințat un dosar sau un obiectiv politic, făceam în așa fel încât să pierd, eram un om mai bun, mai demn, inspiram mai multă incredere?
III. Trecând peste aceste aspecte, in momentul de față facem parte din tabere diferite și nu se pune problema unei alianțe, pentru că avem moduri total diferite de abordare a problemelor și viziuni diferite în ceea ce privește viitorul orașului nostru.


Pe lângă activitatea de avocat, v-ați implicat și în cursuri de educație juridică la școlile din Costești. Care este percepția dvs despre noua generație, aspiratiile lor? Oferă Costeștiul oportunități pentru tineri și copii?

Gabriel Tudor: Așa cum am spus mai sus, mă simt obligat să particip și să pun umărul la tot ce ține de educație. Din păcate, noua generație este bulversată, nu este ajutată și nu este îndrumată în direcția corectă. Orașul Costești nu oferă oportunități pentru tineri și nu vreau să dau vina pe cineva anume pentru că vina este a noastră, a tuturor. Trebuie să ne dăm seama cu toții că, din perspectiva educației trecem printr-o perioadă critica și trebuie să punem toți umărul, fie că vorbim de administrație, dascăli, părinți sau cetățeni.

Orașul Costești, ca și Ștefanestiul, este format din mai multe sate. Există infrastructură și condiții egale, demne de 2023?
Cum comentați atragerea fondurilor guvernamentale și europene în orașul dvs?

Gabriel Tudor: Investiții se fac dar tot timpul este loc de mai bine. Orașul Costești este pe ultimul loc între orașele din județul Argeș la atragerea de fonduri, fie că vorbim de fonduri europene fie că vorbim de fonduri de la bugetul de stat.

Pe pagina dvs personală aveți o comunicare atractivă, fără limbajul de lemn folosit de mulți politicieni, de unde răzbate personalitatea intelectualului redutabil, cu umor, fashionist și atent la slăbiciunile contemporanilor. Este Gabriel Tudor candidatul potrivit pentru gusturile și aspirațiile cetățenilor orașului Costești?

Gabriel Tudor: Să lăsăm oamenii să aprecieze dacă sunt potrivit sau nu. Vă mulțumesc pentru aprecieri.

Articole similare