PoliticăȘtiri

Guvernul Orban ajută IMM-urile cu acces direct la liniile de credit și 750 milioane de euro de la UE

Măsurile economice vor devini peste două săptămâni mai importante decât cele împotriva luptei cu coronavirusul fiindcă țările afectate trebuie să supraviețuiască și să își relandeze economiile. Guvernul Orban și PNL au înțeles perfect în ce trebuie investit și iată două vești bune, una anunțată de Gelu Tofan, vicepreședinte PNL Argeș pentru micii întreprinzători de la noi, cealaltă a lui Virgil Popescu, ministrul Economiei.

”Peste 40.000 de întreprinderi mici și mijlocii sunt așteptate să se înscrie în Programul guvernamental IMM INVEST ROMÂNIA. Potențialii beneficiari își vor putea asigura lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea de finanțări garantate. Înscrierea în program va fi posibilă, începând cu data de 𝟏𝟕.𝟎𝟒.𝟐𝟎𝟐𝟎, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟎.𝟎𝟎, cand portalul www.imminvest.ro, va deveni operațional.
Pentru accesarea programului, întreprinzătorii trebuie să parcurgă câțiva pași simpli:
• 💻 IMM-ul intra în aplicația disponibilă pe portalul www.imminvest.ro;
• 📑 Completeză online datele de identificare, atașează declarația IMM în format pdf;
• Solicită unul sau mai multe credite/ linii de credit;
• 📨 Aplicația va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării;
• ✅ FNGCIMM emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului și un număr de înregistrare, după verificarea informațiilor furnizate de potențialul beneficiar;
• 📤 FNGCIMM pune online la dispoziția instituției de credit selectate, documentele înregistrate de IMM, precum și acordul de principiu privind eligibilitatea beneficiarului aplicant;
• 📊 Instituția de credit analizează cererea de finanțare și adoptă intern decizia de acordare a creditului de investiții/creditului liniei de credit, conform solicitării beneficiarului;
• ✅ Instituţia de credit aprobă creditul și transmite FNGCIMM solicitarea privind acordarea
garanţiei de stat.

Detalii privind caracteristicile programului și condițiile de eligibilitate se regăsesc pe site-ul FNGCIMM https://www.fngcimm.ro/.

Principalul avantaj al Programului IMM INVEST ROMÂNIA este că asigură o finanțare rapidă, fără costuri de finanțare și de garantare, având avantajul garanției statului pentru toate categoriile
de credite, dobânda și comisionul de garantare fiind suportate integral de la bugetul de stat, prin Ministerul Finantelor Publice. Subvenționarea totală a costurilor cu dobânzile și comisioanele se aplică de la data acordării creditului până la 31 martie 2021, cu posibilități de prelungire.”, a scris Gelu Tofan pe pagina de socializare.

VIRGIL POPESCU, MINISTRUL CARE NU LASĂ PE NIMENI ÎN URMĂ

Acum trei ore, ministrul Economiei, Virgil Popescu anunță și un pachet de sprijin pentru IMM-uri care să acopere golul care a fost lăsat prin contracția economiei. Este vorba de un ajutor direct de 750 de milioane de euro care este discutat cu premierul, ministrul Fondurilor Europene și cu ministrul Finanțelor Publice.

Potrivit ministrului, pachetele de măsuri vor fi făcute în aşa fel, încât nu să compenseze pierderile, ci să relanseze economia şi în cel mai scurt timp „să ajungem acolo unde am fost la începutul crizei”.

„(…) venim cu un pachet de măsuri care să acopere golul care a fost lăsat prin contracţia economiei. Noi dorim să repornim economia treptat, încet şi să ajungem la nivelul pe care l-am avut înainte. De asemenea, cred că este foarte important să ne gândim şi ce vom face în perioada post-criză şi ce vom face din punct de vedere strategic în România pentru perioada pe termen mediu şi pe termen lung, pentru că, ok, rezolvăm această criză, dar trebuie să ne gândim ce vom face în viitor cu economia României, pentru că, după părerea mea şi a colegilor mei din guvern, a prim-ministrului, nimic nu va mai fi la fel cum a fost înainte. Trebuie să vedem exact şi trebuie să încercăm, să zic aşa, să beneficiem de pe urma acestei pandemii. Eu cred că se vor reloca foarte multe industrii din afara Europei în zona europeană”, a afirmat Virgil Popescu.

Articole similare