Politică

De 147 de ani în slujba românilor

Au trecut 147 de ani de când au fost puse bazele Partidului Național Liberal. Din 1875 acest partid a scris istorie alături de români din 24 mai 1875.  Cei care au pus bazele PNL-ului au fost I.C. Brătianu, A.G. Golescu, N.Golescu, C. A. Rosetti, D. A. Sturdza și Mihail Kogălniceanu, iar sloganul a fost ”Prin noi înșine”.

Din cele 89 de guverne ale României, 32 au fost conduse de premieri liberali, iar de numele și istoria Partidului Național Liberal se leagă cele mai importante evenimente din istoria modernă a României:

  • Instaurarea monarhiei constituționale (1866), obținerea independenței de stat (1877),
  • Ridicarea României la rang de regat (1881),
  • Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari (1918),
  • Adoptarea Constituției din 1923,
  • Relansarea economică după criza din 1929–1933

După Revoluția din 1989, primul președinte al PNL a fost Radu Cîmpeanu, iar apoi au urmat Mircea Ionescu Quintus, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Ludovic Orban, Florian Câțu și Nicolae Ciucă.

Mâine, în pământul sfânt de la Florica- Ștefănești, în frunte cu președintele României, domnul Klaus Iohannis, premierul României- Nicolae Ciucă și Alina Gorghiu, vicepreședinte al Senatului României și președinte PNL Argeș, toți cei care simt profund, sunt liberali sau simpatizanți, sărbătoresc începând cu ora 10, această zi de 24 mai. De la ora 15, în Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare din București, va avea loc un simpozion-”PNL între Prima și a Doua Modernizare a României: 147 de ani de liberalism”

La mulți ani, PNL!

Foto: pagina de Facebook PNL

Articole similare