CINE VINE ÎN LOCUL LUI VĂCĂROIU LA CURTEA DE CONTURI
Nicolae Văcăroiu pleacă din fruntea Curții de Conturi fiindcă i-a expirat mandatul.O lume de prietenii,persoane influente și protejați se destramă,alții luându-le locul.Din luna noiembrie nu știm dacă va alege liniștea patriarhală de la Ștefănești unde are o casă ori va opta pentru o altă reședință.Cert este că luptele pentru această demnitate sunt foarte mari.
Secretarul general al Guvernului Mihai Busuioc, considerat un apropiat al presedintelui PSD Liviu Dragnea, se numara printre cei care si-au depus CV-ul pentru sefia Curtii de Conturi, institutie cheie care va ramane fara presedinte si alte 5 posturi de conducere cu mandat de noua ani in luna octombrie, au precizat surse parlamentare pentru HotNews.ro. Un alt candidat pentru unul dintre aceste mandate ar fi si Cristian Socol, fostul consilier al premierului Victor Ponta, care fusese vehiculat ca posibila propunere a PSD-ALDE la conducerea BNR.
Busuioc a ajuns in atentia opiniei publice in iunie, inainte ca Sorin Grindeanu sa fie dat jos de PSD din functia de premier, atunci cand a refuzat sa contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din functie. In absenta semnaturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat la randul lor sa publice actul de eliberare din functie. Grindeanu intentiona atunci sa il schimbe pe Busuioc cu Victor Ponta.
Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie.
Busioc a fost numit secretar general al Guvernului, in ianuarie, de catre Sorin Grindeanu, imediat dupa acesta a fost investit in functia de premier. Numirea lui Busuioc a fost prima decizie a lui Grindeanu in calitate de premier. In aprilie, Mihai Busuioc a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, fiind propus de catre statul roman, prin Ministerul Energiei.
Pe 12 septembrie, conducerea parlamentului a luat act de scrisoarea venita de la Curtea de Conturi, prin care institutia informeaza ca se vacanteaza sase pozitii de consilieri pe 14 octombrie, care trebui inlocuiti din 15 octombrie.
Concret, potrivit acestei scrisori, este vorba de:
Nicolae Vacaroiu – presedinte al Curtii de Conturi (sustinut de PSD in 2008)
Elena Doina Dascalu – vicepreseidnte al Curtii de Conturi (sustinuta de PNL)
Ioan Aron Popa – presedinte al Autoritatii de Audit (sustinut de PNL)
Gheorghe Oana – vicepresedinte al Autoritatii de Audit (sustinut de PSD)
Verginia Vedinas – consilier de conturi (senator PRM la acel moment)
Stefan Pete – consilier de conturi (sustinut de UDMR)
Potrivit adresei inaintate conducerii Parlamentului odata cu scrisoarea Curtii de Conturi, pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: studii superioare economice, juridice sau ingineresti, vechime de minimum 10 ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica.
Este important de mentionat ca legea a fost modificata in Parlament recent, la finalul lunii mai, printr-un amendament strecurat la Senat – pentru ca proiectul initial se referea la pensii de urmas, asa incat sa se introduca si posibilitatea studiilor ingineresti, pe langa cele economice si juridice prevazute in lege. Motivare acestui amendament – „persoanele cu studii superioare de inginerie sunt necesare desfasurarii activitatilor specifice Curtii de Conturi, asa cum rezulta din structura acesteia, organizata pe 12 departamente.
Un alt nume dat ca sigur este cel al lui Leonardo Badea.
Fost președinte al Comisiei de Buget din Camera Deputaților, Leonardo Badea a acceptat să conducă Autoritatea de Supraveghere Fiscală, după schimbarea lui Mișu Negrițoiu, dar mandatul în această funcție expiră în toamna anului viitor.Funcția de la Curtea de Conturi ar urma să îi garanteze lui Leonardo Badea 9 ani la conducerea acesteia.