Politică

CAZ REVOLTĂTOR DIN ȘTEFĂNEȘTI ÎN PRESA NAȚIONALĂ

De Ziua Culturii Naționale, ziarul Cotidianul a alocat spații însemnate pentru a prezenta starea de degradare în care a ajuns Ferma Florica din Ștefănești, un loc celebru și, dacă vreți, timp de zeeci de ani,  principala sursă de venit a Brătienilor , familie  ce nu obișnuia să fure bani publici și producea unt, vin, creștea păsări sau viermi de mătase.

”Ascunzându-se după scuza că ferma aparține unor persoane private, autoritățile nu fac nimic. Direcția Județeană de Cultură Argeș nu pare să fi făcut niciun demers pentru a atrage atenția autorităților asupra situației care se petrece sub nasul lor. Ceea ce uită Direcția de Cultură Argeș este faptul că neîngrijirea monumentelor istorice este caz penal iar proprietarii ar putea fi expropriați.
Nici autoritățile locale din Ștefănești nu fac nimic, chiar dacă, de altfel, se laudă sus și tare cu „Orașul în care s-a născut prim -ministrul României Mari“. Ba, mai mult, au și amplasat la întrarea în domeniu un banner pe care scrie „Vizitați Centrul Brătianu“. De vizitat oamenii ar vizita, dar ca să ajungă să vadă conacul ar trece pe lângă…ferma distrusă.

Lucrurile sunt grave și, dacă lucrurile nu se schimbă în scurt timp, se alege praful de ferma construită de Ionel Brătianu, în stilul unei mănăstiri, cu două curți interioare și foișoare.”, scrie Cotodianul.

Ce nu v-au zis ei cu subiect și predicat, vă lămurim noi.PRODANEII e3b09

În 2002, Cristian și Adrian Prodănel, doi apropiați ai PSD, milionari aflați și în Forbes mai mulți ani la rând împreună cu un alt asociat, omul de afaceri Vernel Crăciunescu, au cumpărat de la moștenitorii familiei Brătianu, cu o sumă care nu a depășit 150 de mii de dolari, acestă minunată bijuterie arhitectonică în ideea de a atrage fondurile europene prin SAPARD. Primarul de la acea vreme (Dumitru Nistor) însă, a transformat comuna Ștefănești în oraș ,iar oamenii de afaceri și-au pierdut interesul nedorind să investească. O vreme s-au organizat evenimente, nunți, petreceri și cât de cât, imobilul era îngrijit și bine păstrat.

Timpul a trecut, locul a fost devastat, tinerii intră să fumeze să vandalizeze, porțile erau smulse și ele regulat, unii își depozitează gunoaiele chiar la Ferma Florica sau în spatele ei, iar clădirea pare aproape bântuită. În toți anii aceștia a existat o singură reclamație la adresa proprietarilor făcută de o persoană fizică și aceea s-a soluționat cu o avertizare, care suna mai mult a rugăminte – să se facă ordine!

Cele două fete de la Mediu angajate la Ștefănești nu au reacție, de-a lungul timpului acest oraș fiind în mijlocul multor scandaluri de acest tip. Una dintre ele refuză ieșirea din birou neînsoțită, fiindcă îi e frică de cetățen i(declarația ei), cealaltă are și alte pasiuni sau hobby-uri ,care îi mănâncă din timpul pe care ar trebui să îl aloce problemelor cetățenilor fiindcă machiază la domiciliu mirese, pițipoance pentru petreceri, nașe sau soacre.mediu 74849

O dată pe an, elevii de la Școala ”Vintilă Brătianu” fac ei curățenie, strâng gunoaiele, seringile (știți dumneavoastră de la ce) sau alte bazaconii. Vernel Crăciunescu și-a vândut partea în urmă cu un an unui om de afaceri italian iar toată lumea a sperat că se va întâmpla ceva de bine.

Locuitorii și iubitorii de istorie  au pus de-a lungul timpului poze pe paginile de socializare, actualului ministru Gheorghiu i s-a adus la cunoștință problema, oameni politici  au mers și au văzut dezastrul, cu toate acestea încă nimic nu s-a schimbat. La fel cum nimic și nimeni nu reușește să îl schimbe din funcție pe  Cristian Cocea, directorul de la Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș. 

Dacă în cazul măicuțelor de la Schitul Florica a emis urgent în luna septembrie o amendă de 50 de milioane  fără să stea pe gânduri, în cazul Fermei Florica nu a luat nicio măsură niciodată. Nu vrem să dezgropăm morții în legătură cu concediul brusc pe care l-a avut în perioada cu preemțiunea Uzinei de Apă de la Florica, ci doar e bine să știe toată lumea că atunci când mai apar poze cu el la Vila Florica, al cărui custode este, PNL mai pierde un vot iar oamenilor li se face inima mică de frică, domnia sa neprezentând nicio garanție pentru legalitatea sau integritatea clădirilor lăsate de marii noștri înaintași.cocea 427c1

Și pentru exactitate, e bine să știți că domnul Cocea a devenit director în 2009, luna aprilie, cu susținerea președintelui Cristian Boureanu. În 2012 a fost luat în brațe sau el a luat în brațe UNPR, apărând ca aplaudac în primele rânduri când poposea în zonă Gabriel Oprea. Ulterior, pentru serviciile făcute a fost păstrat și de PSD, iar acum le  amintește tuturor cât  este de  liberal. Pardon! În 2004 era ”liberal„ pe bani, s-a ocupat de imaginea candidaților în alegerile locale de la Pitești în baza unui contract de prestări servicii.

Aici aveți un mic film despre Ferma Florica, imagini și informații utile.

Articole similare