Politică

AZI E ZIUA LIBERALILOR ROMÂNI DE PRETUTINDENI

MAZAR PAȘA

Un personaj inedit, care a jucat un rol important în fondarea Par¬tidului Național Liberal, este Mazar Pașa, pe numele său adevărat – Sir Stephen Bartlett Lakeman (1823-1897), ofițer britanic, venit pentru prima oară la București, în timpul Războiului Crimeii, în anul 1854. Ca urmare a serviciilor aduse coroanei britanice a fost înnobilat în anul 1853. La scurt timp după aceea, Lakeman s-a alăturat cauzei otomane în Războiul din Crimeea, ajungând la rangul de binbaşi (maior) şi, în final, paşă, căpătându-şi astfel numele turcesc, Mazar Paşa. După retragerea trupelor ruseşti din principate, Mazar Paşa a fost numit şef al poliţiei în Bucureşti, în anul 1854.

În anul 1856 Stephen Lakeman s-a căsătorit cu Maria Arion și s-a stabilit la București. Se pare că starea soților Lakeman era destul de prosperă, aceștia având în total 10 moșii, în județele Ilfov, Rahova, Dolj și casa din București, de lâgă biserica Enei. În perioa¬da 1875-1876, Lakeman s-a implicat în mișcarea liberală, din care făceau parte vechii anglofili precum Ioan Ghica, C.A.Rosetti, frații Brătianu, D.A.Sturdza etc. Lakeman a avut o contribuţie importantă în cadrul negocierilor pentru formarea partidului liberal, la reşedinţa sa din centrul Bucureștiului, de lângă biserica Enei (casa se afla aproximativ pe locul unde se află astăzi corpul nou al Universității de Arhitectură, Ion Mincu) au avut loc întâlnirile liberalilor.

 

FONDATORII ȘI DOCTRINA

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne. Originile mișcării liberale trebuie însă căutate cu mult mai devreme, în perioada pașoptistă, momentul 1875 constituind doar instituționalizarea și coagularea unor grupări care existau deja pe scena politică. După 1866 liberalii au jucat practic rolul principal în procesul de modernizare a României.
Programul publicat la 4 iunie 1875 în Alegătorul liber nu era o expunere de principii doctrinare, ci o consemnare a unor obiective concrete din perspectiva unei succesiuni guvernamentale : dezvoltarea bunei stări a claselor muncitoare prin ocrotirea muncii şi avutului acestora, combaterea legii tocmelilor agricole spoliatore pentru ţărănime, împroprietărirea însurăţeilor de la sate şi a mahalagiilor din oraşe, dezvoltarea învăţământului public, autonomie comunală.
partidul national liberal1Titulatura are 2 concepte, naţional şi liberal, care expuneau însuşi sensul dezvoltării societăţii şi statului român. Termenul naţional semnifica continuarea procesului de recuperare identitară nu numai sub raportul întregirii statului în atributele suveranităţii şi independenţei depline, ci şi sub acela al dezvoltării economice, culturale, intelectuale şi educaţionale. Cuvântul liberal exprima natura regimului social economic şi politic instituţional bazat pe proprietate şi libertate, prin căutarea permanentă a unui echilibru între diferitele clase ale societăţii.

 

BRĂTIENII 

Familia Bratianu, probabil cea mai cunoscuta si insemnata familie din politica romaneasca isi intinde existenta pe trei secole la Vila Florica de la Stefanesti.

familia1Bratienii sunt cei care au dat Romaniei patru prim-ministri care au condus Guvernul in 13 randuri. Ion C. Bratianu si Ion. I.C. Bratianu au fost premieri circa 12 ani fiecare, primul in patru randuri, al doilea de sapte ori – un record pentru Romania.

In acelasi timp, numele Bratianu s-a aflat in fruntea Guvernului Romaniei intr-un interval de timp ce a depasit o jumatate de secol, cuprinzand atat incoronarile lui Carol I si Ferdinand, cat si Razboiul de Independenta, Marea Unire sau Primul Razboi Mondial.
În fiecare an,Partidul Național Liberal sărbătorește ziua de 24 mai la Vila Florica!

 

 

Articole similare