Statutul de amantă nu este unul tocmai demn, corect, admirabil, dar se întâmplă ca multe femei să şi-l asume, din diverse motive.Unele iubesc până la acest sacrificiu, altele se potrivesc pur şi simplu acestui stil de viaţă şi câteva au rămas în istorie pentru impactul pe care l-au avut, în primul rând prin intermediului unui astfel de statut.
Stigmatizate și minimalizându-li-se calitățile de către contemporani, unele au făcut istorie, au schimbat lumea și pe cel de lângă ele.
În 400 î.Hr, o imigrantă din Milet, Aspasia a devenit amanta conducătorului Pericle – la ea acasă se strângeau cele mai luminate minţi şi se puneau la cale filosofii de viaţă sau viitorul lumii.
Înainte să devină cunoscuta amantă a lui Pericle, Aspasia era deja apreciată pentru inteligenţa sa, ea fiind cea care i-a predat filosofie şi retorică lui Socrate.
În 1519, Hernan Cortes cucerea Mexicul de azi; printre sclavele primite în dar, Malinchei-a devenit atât de apropiată încât oamenii îi percepeau ca pe un tot unitar. Se spune că datorită ei, Cortes a reuşit să cucerească imperiul aztec.
În 1835, în China, exista amanta Cixi, cea care prin prisma acestui statut s-a emancipat, a învăţat să citească, să fie conectată la realităţile din întreaga lume şi, astfel, a ajuns să îi influenţeze deciziile împăratului. Mai mult, ea a dat naştere moştenitorului tronului.
Jeanne-Antoinette de Pompadoura fost amanta regelui francez Ludovic al XV-lea şi cea care îl sfătuia pe rege în luarea tuturor deciziilor. Ea a căpătat o uriaşă putere politică în Franţa acelui secol.
Lola Montez, de origine spaniolă, dar născută în Irlanda, a întreţinut relaţii intime cu mai mulţi artişit, printre care Franz Liszt. Într-un final a devenit amanta regelui Ludwig al Bavariei, cel care a făcut-o ulterior contesă şi care i-a cedat mare parte din averea sa.
Elena Lupescu „Prin amestecul ei în politică, nu mai puţin de 12 guverne au picat şi patru alegeri au fost organizate consecutiv”, spunea un politician român în 1934. Carol al II-lea a trăit iubire nebună pentru care a optat să se sacrifice: iubirea faţă de Elena Lupescu; aceasta i-a fost amantă şi apoi soţie. Multe din deciziile luate de Carol, au fost influențate de ea, o femeie cultă, vorbitoare de multe limbi străine, iubitoare de literatură.A se vedea momentul când Mirce Eliade e numit ambasador la Londra doar pentru că Lupeasca îi iubea cărțile sau Dimitrie Gusti revoluționează etnogafia fiindcă devenise soțul verișoarei ei.
În 1923, cei doi au fugit din România, regele Carol abdicând din dragoste pentru Elena care, la rândul ei, l-a urmat în exil.