Cultură

Un tablou inedit a lui Grigorescu- Elena Davila în copilărie

Despre familia Davila se știe că era una dintre cele mai influente și mondene în a doua jumătate a secolului XIX. Nu există domeniu în care acești descendenți ai Goleștilor care au făcut și căsătorii cu oameni de excepție, să nu se fi remarcat.

Chiar și în operele marilor pictori găsim lucrări cu Anica Racoviță Davila, dr. Carol Davila, dramaturgul Alexandru Davila sau sora acestuia, Elena Davila Perticari.

Un tablou despre care nu s-a vorbit deloc este un ulei pe pânză, în care Nicolae Grigorescu o înfățișează pe fiica cea mare a soților Davila cu obrajii îmbujorați de soare și părul încurcat, stând bosumflată că trebuie să stea cuminte în loc să alerge prin grădină. Vitalitatea din privire îi anunță parcă caracterul dăruit de mai târziu.

S-a născut la 25 septembrie 1865 și la botez a primit numele nașei sale Elena Cuza, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza. După ce a absolvit școala de pe lângă Azilul Elena Doamna, a plecat să studieze la  Stuttgart. La șaptesprezece ani, în 1882, sa căsătorește cu generalul Ioan Perticari, de neam boieresc de la Izvoru, pe atunci căpitan în armată.

Elena Davila Perticari la maturitate

Majoritatea tablourilor familiei erau cumpărate de Anica Davila ” să înfrumusețeze casele din strada Notagiu”.

Articole similare