Fashion

COROANA REGINEI MARIA INSPIRATĂ DE O DOMNIȚĂ DE LA CURTEA DE ARGEȘ

Coroana pe care regina Maria a purtat-o la încoronarea de la Alba Iulia este o piesă remarcabilă, încărcată de simboluri.

Coroana a fost realizată la Paris de către casa de bijuterii Falize, explică Diana Mandache. Cei din Transilvania au dorit să-i ofere reginei Maria aur transilvănean pentru a-și modela coroana.

Baza coroanei este ovală, nu circulară, cum se obișnuia. Are motive florale, printre care spicul de grâu, care simbolizează fertilitatea, bogăția. Deasupra coroanei este o cruce gamată, pe care Maria o prezintă și sub formă de medalii sau broșe, considerându-l un simbol al său. Crucea gamată este un simbol mai vechi, din Antichitate, seminificând soare, fertilitate, viață.

Un accesoriu neobişnuit pentru coroană sunt două pandantive. Pandantivele au, pe de o parte, stema Regatului României, iar pe cealaltă parte este simbolul ducatului de Saxa Coburg și Gotha, arătând legătura Reginei cu Marea Britanie.

De cele două medalioane sunt prinse câte 3 lanţuri de ambele părţi, reprezentând spicele de grâu, simbol al fertilităţii, iar la capătul fiecărui lanţ era o cruce gamată, similară celei din partea superioară a Coroanei.

Această piesă extrem de valoaroasă a determinat scrierea unor articole în presa vremii.

Regina a vrut influențe medievale pentru coroana ei, nu voia să fie o regină modernă la un ceremonial al încoronării, ci să aibă o alură medievală. Stilul bizantin a fost cel care a influențat-o. Coroana se aseamnă cu modele pe care le-a folosit doamnei Despina Miliţa, soția lui Neagoe Basarab, și cu cele pictate în interiorul bisericii de la Curtea de Argeș.dvoeievodul neagoe basarab si doamana despina oferind macheta bisericii 300x2681

Comanda coroanei Reginei Maria, conform documentelor din arhiva Falize a fost înregistrată la 5 august 1921, fiind făcută de către Parlamentul României, prin preşedintele Senatului, generalul Coandă şi de colonelul Drosso din partea Regelui Ferdinand. Deşi iniţial urma să fie livrată la 22 ianuarie 1922, costul fiind estimat între 45 şi 50 de mii de franci, coroana a fost livrată la 30 septembrie 1922 şi la un preţ mai mare, de 64.820 franci. Fiind mulţumită de creaţia Casei Falize, Regina Maria a comandat o copie a coroanei care se află expusă la Muzeul Maryhill din SUA.

Articole similare