Fashion

Bărbații câți nasturi trebuie să țină închiși la sacou?

Mulți bărbați din politică și mediul de afaceri se dau de gol frecvent pentru cine analizează atent că nu stăpânesc minime reguli ale bunelor maniere sau abordatul unor ținute vestimentare. Nu mai vrem să criticăm ci doar să ajutăm cu câteva sfaturi de la specialiști și croitori englezi.

Există o regulă de bază atunci când vine vorba de nasturii unui sacou de costum: „uneori, întotdeauna, niciodată”. Dacă sacoul are trei nasturi, atunci „uneori” îl închidem pe cel de sus, întotdeauna pe cel din mijloc și niciodată pe cel de jos.

În cazul unui costum cu doi nasturi, întotdeauna butonul de sus va fi închis și iar cel de-al doilea niciodată. Pentru o vestă, există o regulă similară: întotdeauna nasturele de jos rămâne deschis.

Costumul de astăzi a fost introdus pentru prima dată în 1906 și a fost denumit „costumul de lounge”. Avea trei nasturi, dar era încă puțin diferit de costumul de astăzi. Era destinat unei ținute mai casual și avea o croială lejeră, astfel încât să arate bine atunci când purtătorul ținea frâiele unui cal.

„Costumul de lounge”, așadar, a început să înlocuiască hainele tradiționale de călărie. Cei trei nasturi ai paltoanelor de călărie stăteau sub talie, așa că trebuiau descheiați, astfel încât jacheta să se așeze corect în timp ce cineva stătea pe un cal.

Edward al VII-lea ,care a domnit între 1901 și 1910, a decis că și nasturele de sus ar trebui să fie desfăcut, astfel că rămânea doar cel din mijloc să fixeze haina. Când costumul de lounge a început să devină de zi cu zi, Edward al VII-lea a ținut butonul de jos desfăcut pentru a aduce un omagiu stilului de haină de călărie pe care l-au înlocuit. Potrivit revistelor și blogurilor de modă, există o poveste că regele Edward al VII-lea, pe vremea când era prinț de Wales și costumele deveneau la modă, s-a îngrășat prea mult pentru vestă, așa că a încetat să mai închidă nasturii de jos pentru a se așeza mai bine. Din respect pentru el, curtea britanică și, în cele din urmă, toți ceilalți din Anglia și coloniile britanice, au încetat să-și mai închidă nasturii de jos.

În zilele noastre, majoritatea sacourilor au doar doi nasturi. Chiar și în acest caz, sfatul creatorului de modă londonez este ca nasturele de jos să rămână deschis.

Articole similare