Fără categorie

Cum a apărut cel mai obscen semn din lume

Arătarea degetului mijlociu este un cunoscut gest obscen făcut prin întinderea degetului mijlociu, care este cel mai lung dintre degetele mâinii, în timp ce celelalte degete sunt strânse mai mult sau mai puțin. Degetul mijlociu reprezintă în acest caz organele genitale masculine, de unde vine denumirea lui latină digitus impudicus sau digitus infamus.
O variație cunoscută include întinderea degetului mare, care semnifică „du-te în mă-ta”.

Originile acestui gen sunt speculative, și posibil, de mii de ani. Este identificat ca digitus impudicus („deget indecent”) în scrierile romane antice și se fac trimiteri la folosirea degetului în comedia greacă antică „Norii” de Aristofan.
Este unul dintre cele mai vechi gesturi de insultă cunoscute vreodată”, spune antropologul Desmond Morris.
După unii istorici obiceiul arătării degetului mijlociu unui rival a apărut în timpul războiului de 100 de ani (1337-1453) dintre francezi și britanici.
Înainte de bătălia de la Crécy din 26 august 1346, Filip VI-lea al Franței a ordonat cavalerilor săi să taie degetul mijlociu al tuturor arcașilor englezi, care vor fi prinși.
După luptă, englezii învingători au mers triumfători și au arătat francezului captiv degetul mijlociu, ca simbol al victoriei.

Articole similare