90 de ani de la urcarea pe tron a ”Regelui Culturii”
Despre domnia și viața lui Carol al doilea s-au scris și s-au spus multe dar parcă prea puține despre rolul său în cultura României și legăturile sale cu Argeșul. Revista Agressive are bucuria să vă amintească despre acele momente, la 90 de ani de la urcarea pe tron a Principele Carol, primul rege născut în România şi botezat în ritul ortodox.
A învăţat româneşte de mic şi a studiat istoria şi geografia ţării. Pasiunile lui se împărţeau între cărţi şi uniforma militară. A şi urmat, de altfel, cursurile Academiei Militare de la Potsdam. Regele Carol I l-a încredințat spre a primi o educație aleasă și repsectiv una militară Elenei Davila și soțului acestei, generalul Perticari.
Atât Carol cât și sora acestuia, prințesa Elisabeta, au fost educați și împinși spre studiu de fiica lui Carol Davila, aceasta însă neputându-le insufla și o anumită moderație. Generalul Perticari a plecat cu tânărul prinț și la Postdam unde, potrivit corespondenței păstrate la Arhivele Naționale din Argeș, primea regulat sume importante de bani dar și mașini. câte una pentru fiecare, ultimile modele. Multe din lecțiile de mânuire a armelor au avut loc la Izvoru-Argeș, unde își petreceau o parte din timp primii născuți ai Mariei și lui Ferdinand. Și când s-a pus problema dusului la femei a tânărului prinț, s-a apelat tot la Jean Perticari care la rândul său l-a rugat pe cumnatul-Alexandru Davila să îi rezolve problema.
Legătura cu Perticarii și Izvoru nu o va uita nici când va deveni rege, acesta răspunzând pozitiv la rugămințile Elenei Davila Perticari și înființând Muzeul Golești sau dând bani pentru construcția bisericii de la Costești care arsese în Vinerea Mare. Tot la Izvoru a spijinit și construcția unui cămin cultural.
Și în dragoste, fizic dar și intelectual, Carol a ales-o ca parteneră de viață pe Elena Lupescu, o femeie cultă, vorbitoare de multe limbi străine și cu părul roșu, ca Elena Davila.
Elena Lupescu pe lângă alte decizii, l-a influențat și în chestiuni benefice pentru oameni de cultură ai României. Puțini știu că grație ei, Mircea Eliade a fost numit de Carol ambasadorul nostru la Londra. Și Nicolae Iorga sau Vasile Pârvan au primit două geamantane cu bani care le-au permis cumpărarea uneia din cele mai frumoase clădiri din Roma – Accademia di Romania, adică sediul Institutului Cultural Român. Atunci, ca și acum, prieteniile și rudele erau importante, astfel Dimitrie Gusti a putut să își pună în practică toate ideile, căsătorit fiind cu Elena Miletileanu, verișoara primară a Duduii.
Carol al II-lea s-a ocupat însă de educația fiului său. A înființat clasa palatină, cu elevi de toate clasele sociale și din toate zonele țării.Prin fundațiile regale a acordat burse și premii și a publicat operele multor scriitori români. Emil Cioran, George Enescu, Mircea Eliade, Constantin Brâncuşi, George Emil Palade, Constantin Noica au fost sprijiniți de rege.
La Expoziția Universală de la New York din 1939, dar și la cele precedente, Carol a alocat sume impresionante pentru promovarea României.
Să reținem așadara, astăzi- 8 iunie, când se împlinesc 90 de ani de la venirea la domnie a lui Carol al II-lea, că în vrema lui, s-a atins culmea dezvoltării României de până atunci, în toate domeniile de activitate. Evident, această apreciere este şi ea discutabilă, dar nu se pot contesta marile realizări din acei ani. În România interbelică s-au construit drumuri, căi ferate, clădiri monumentale, locomotive, vagoane, macarale, avioane, a înflorit comerțul, s-a întărit moneda, a fost instruită armata de uscat, s-au reorganizat marina şi aviația. Regele Carol al II-lea a fost, ca toți suveranii României, membru de onoare al Academiei, pe care a sprijinit-o copios sub aspect material. Noile universități româneşti de la Cluj şi Cernăuți şi-au dat măsura valorii lor naționale şi europene tot în deceniul de domnie a regelui Carol al II-lea. Țara a participat la schimbul internațional de valori, la marile expoziții mondiale, iar Bucureştiul, împodobit cu clădiri noi şi cu evenimente remarcabile, şi-a consolidat renumele şi supranumele de „Micul Paris”.