Cultură

Ziua în care s-a născut Leonardo da Vinci, Ziua Mondială a Artei

Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 apr.1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor. El este şi autorul celebrului adagiu „În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”. Este marcată ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Leonardo era un perfecţionist desăvârşit şi ducea în suflet o nelinişte continuă. Cele mai multe, dacă nu toate operele sale, au rămas neterminate. În timp ce lucra la o invenţie sau la un tablou, îi veneau în minte alte şi alte idei, astfel lăsând baltă ce a început. Deşi a trăit 67 de ani, a lăsat în urmă mai puţine opere faţă de alţi artişti, care au murit tineri. Era obsedat de război și multe dintre invenţiile sale, cum ar fi tancul sau mitraliera, au legătură cu acest domeniu.

Era fascinat de corpul uman şi de găsirea acelui loc din trup în care sălăşluieşte sufletul. A disecat multe cadavre, iar în urma acestor experimente a rezultat unul dintre cele mai faimoase desene ale sale, Omul Vitruvian. 

Era dislexic, dar acest lucru nu l-a împiedicat să devină un geniu universal, şi ambidextru, fiind capabil să scrie cu o mână şi să deseneze cu cealaltă, în sensuri diferite, în acelaşi timp.

Deşi un lucru de-a dreptul neobişnuit pentru vremurile sale, Leonardo da Vinci era vegetarian. De asemenea, obişnuia să cumpere păsări în colivie de la diverşi comercianţi şi să le elibereze.

Leonardo a fost primul care a dat o explicaţie pentru faptul că cerul este albastru. Acesta aparenţă este determinată de felul în care se reflectă lumina Soarelui în atmosfera Pământului.

Leonardo da Vinci avea un simţ estetic deosebit, care s-a reflectat şi asupra felului în care privea îmbrăcămintea. Era un critic aspru al conformismului şi considera că veşmintele trebuie să fie confortabile şi plăcute văzului. Se pare că printre schiţele sale s-a descoperit desenul unei genţi elegante şi practice. Aceasta era decorată cu motive florale şi spiralate, iar forma şi sistemul de închidere arătau obsesia maestrului asupra detaliilor. Geanta a fost executată, în timpurile noastre, de către firma florentină Gheraldini folosind tehnici tradiţionale de manufacturare.

Leonardo şi Michelangelo au fost contemporani şi au trăit amândoi în Italia. În ciuda faptului că ambii au fost artişti neîntrecuţi şi ar fi putut lucra împreună, s-au urât de moarte, insultându-se ocazional chiar în văzul tuturor.

Leonardo da Vinci a trecut la Domnul la 2 mai 1519 – nu înainte de a chema un preot pentru a se spovedi și împărtăși, găsindu-şi odihna de veci la Mănăstirea „San Fiorentino” din Amboise, unde, conform dorinței sale, 60 de cerșetori au însoțit cortegiul funerar, fiecare fiind răsplătit cu o sumă de bani stabilită în prealabil de Leonardo.

Articole similare