Cultură

Vinerea Marea- tot ce trebuie să știți

Vinerea Mare este zi aliturgică, asta însemnând că în biserici nu are loc niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Principala ceremonie care are loc este scoaterea din altar a Sfântului Epitaf și așezarea lui pe o masă, în mijlocul bisericii, simbolizând pregătirea trupului Domnului Iisus Hristos pentru îngropăciune.

In mijlocul bisericii se scoate Sfantul Epitaf (care-l inchipuie mort pe Mantuitorul, inconjurat de Apostoli si Maica Domnului) pe sub care toata lumea trece, pana in dupa-amiaza zilei de sambata. In zorii zilei de Inviere este dus din nou in Sfantul altar si este asezat pe sfanta masa, unde ramane pana in miercurea dinaintea Inaltarii Domnului. Se spune ca pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i doare capul, mijlocul si salele in cursul anului, iar daca isi sterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.
În Vinerea Patimilor, gospodinele nu mai au voie să coacă. Se zice că cine nu respectă această tradiţie arde mâinile Maicii Domnului.
În Vinerea Mare nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie, iar morţii nu se îngroapă în bătăile clopotelor, ci doar în bătăi de toacă.

În această zi se ține post negru, care înseamnă că se mănâncă și nu se bea nimic din seara zilei de joi până în seara Vinerei Mari, când în biserici se încheie Prohodul Domnului (slujba de îngropare a lui Hristos). A respecta postul negru al Vinerei Mari înseamnă a nu te certa, a nu vorbi urât cu nimeni, a-ți stăpâni firea și a-ți învinge orgoliile.
Tradițiile spun că nu este bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare Dacă n-ai făcut acest lucru în Joia Mare, mai poți vopsi ouăle doar sâmbătă.

Articole similare