CulturăȘtefănești

Triplă aniversare la Muzeul Național Brătianu

Muzeul Național „Brătianu” a deschis sesiunea evenimentelor culturale de anul acesta, sărbătorind Ziua Culturii Naționale și marcând mai multe momente importante.

173 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI MIHAI EMINESCU

În primul rând, așa cum știm cu toții, la data de 15 ianuarie se împlinesc 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, ultimul romantic și cel mai mare poet al tuturor românilor. Coordonați de doamna profesoară Eugenia Zgreabăn, elevi ai Colegiului Național „Zinca Golescu” au recitat poezia ”Glossă”, participând, ulterior, la discuții libere despre înțelesurile textului eminescian. Îi felicităm cu drag pe atât de talentații tineri Armbruster Maria Alexandra, Caval Mihai Petru, Ghiță Mădălina Georgiana și Sămărescu Cristina Vanessa, din clasa a XII-a J!

Eleva Gloria Maria Năstase Maghinici, la rândul ei, a recitat cu talent și pasiune poezia ”Venere și Madonă”.

3 ANI DE LA PROMULGAREA LEGII 15/2020 DE ÎNFIINȚARE A MUZEULUI NAȚIONAL ”BRĂTIANU”

Acest moment artistic a fost urmat de o aniversare foarte importantă atât pentru Muzeul Național ”Brătianu”, cât și pentru cultura României. La data de 15 ianuarie 2023 se împlinesc exact 3 ani de când președintele României, domnul Klaus Iohannis a promulgat legea de înființare a Muzeului Național Brătianu.

Pentru a marca acest moment important au vorbit atât doamna secretar de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna, prezentând mesajul Ministerului la această aniversare, cât și domnul senator Dan Bica, în calitate de co-inițiator și semnatar al legii de înființare.

Eleva Andra Angelescu, clasa a XI-a G, de la Zinca Golescu, a încântat audiența cu un moment de canto, interpretând poezia ”Seara pe deal”. Eleva Ghica Ilinca a recitat foarte frumos poezia ”O, rămâi!”. Ambele eleve sunt în coordonarea domnului profesor Cristian Hoaghea.

LANSARE DE CARTE! ”SĂ CUNOAȘTEM PATRIMONIUL MUZEULUI NAȚIONAL BRĂTIANU” – AUTOR, MUZEOGRAFUL DRAGOȘ CHISTOL

Dragoș Chistol, muzeograf al Muzeului Național Brătianu” a lansat, tot astăzi, cartea ”Să cunoaștem patrimoniul Muzeului Național Brătianu!”, o carte care reunește analize și texte despre obiectele de patrimoniu aflate în administrarea instituției noastre.

Este o carte care se adresează atât specialiștilor care doresc să se informeze cu privire la obiectele de la Vila Florica ce au aparținut membrilor familiei Brătianu, cât și pasionaților de istorie care vor să afle mai multe despre Brătieni. În scurt timp, cartea va putea fi achiziționată de la magazinul Muzeului Național ”Brătianu”!

LANSAREA OFICIALĂ A ”ODĂII VIZIRULUI”, DORMITORUL LUI ION C. BRĂTIANU

Așa cum știți, Muzeul Național ”Brătianu” a amenajat la sfârșitul anului trecut spațiul expozițional intitulat ”Odaia Vizirului”, dormitorul lui Ion C. Brătianu. Un discurs interesant și bine informat despre personalitatea lui Ion C. Brătianu a susținut domnul profesor de istorie, Marius Cârjan. Succesiunea de evenimente s-a încheiat cu vizitarea muzeului de către toți cei prezenți.

Articole similare