Cultură

REGE ÎN PANTALONI SCURȚI, BAZĂ NATO ȘI 33 DE SUPUȘI

Insula Tavolara de lângă Sardegna are 5 km și 11 locuitori. E o insulă singuratică, mai degrabă un munte care răsare din mare. Nu există şosele sau hoteluri, iar singura zonă locuibilă e o limbă de nisip alb, ce poate fi măsurată fără efort cu pasul, informează BBC. 

Jurnaliştii britanici şi-au făcut drum pînă în Tavolara, unde l-au găsit pe regele Antonio Bertoleoni. Cunoscut că Tonino, pescarul de 83 de ani deţine şi singurul restaurant de pe insulă. Tavolara este cel mai mic regat locuit din lume. În ultimii 22 de ani, Tonino şi-a condus regatul de 5 km pătraţi în pantaloni
scurţi şi sandale.

Povestea fondării regatului porneşte din 1807, cînd un strămoş de-al lui Tonino, stră-străbunicul Giuseppe Bertoleoni, a devenit primul locuitor al insulei. Jumătate cioban, jumătate pirat, imigrantul din Genova se căsătorise recent cu două surori şi căuta un paradis sigur, în care să nu fie acuzat de bigamie. Giuseppe şi micul său harem şi-au dat seama curînd că împărţeau acelaşi teritoriu cu o specie rară de capră cu dinţi galbeni-aurii (nuanţă dată de hrană acestora, constînd în alge şi licheni). Vestea existenţei acestor capre pe insula s-a răspîndit repede, ajungînd pînă la regele Sardiniei, Carlo Alberto. Acesta a călătorit pînă pe insulă pentru a vîna capre, în 1836. Ghid i-a fost chiar fiul lui Giuseppe, Paolo, în vîrstă de 24 de ani. Cînd regele Carlo Alberto a ajuns pe insulă, s-a prezentat ceremonios: „Sunt Carlo Alberto, regele Sardiniei“, povesteşte Tonino. Iar strămoşul acestuia i-ar fi răspuns: „Sunt Paolo, regele din Tavolara“. După ce regele Sardiniei a vînat cîteva capre şi a sărbătorit cu mese întinse timp de trei zile în casa lui Paolo, a fost atît de încîntat, încît ar fi spus: „Paolo, chiar eşti regele din Tavolara!“, aceasta fiind şi prima să recunoaştere, după cum se arată în cartea care prezintă istoria regatului: „Tavolara, Island of the Kings“ (Travolara, insula regilor).
Ulterior, după plecarea sa de pe insula, regele Carlo Alberto a confirmat faptul că Tavolara nu a făcut niciodată parte oficial din regatul Sardiniei. Mai mult, a trimis o scrisoare oficială din partea familiei regale, din partea Casei de Savoia pe care o reprezenta, care certifica statutul de monarhie pe insulă. Următorul pas, pe care Paolo l-a făcut imediat, a fost crearea stemei Bertoleoni şi împodobirea casei cu aceasta. A conturat şi arborele genealogic al familiei şi a construit un cimitir în care să fie îngropat el şi descendenţii săi.Regina Victoria a cerut o fotografie cu ei pe care a expus-o în palat scriind„cel mai mic regat din lume”.

Bertoleoni photo1 aa383

Iat-o! Giuseppe Garibaldi, unul dintre părinţii fondatori ai Italiei, a devenit un sfătuitor de încredere al familiei Bertoleoni. Regele Sardiniei, Vittorio Emanuele II, a mers chiar pînă într-acolo încât a semnat un tratat de pace cu Tavolara, în 1903, insula având atunci 33 de locuitori.

După 126 de ani, odată cu instalarea unei baze NATO pe insulă, în 1962, s-a terminat efectiv independenţa regatului. Un sfert din insulă a devenit neaccesibil locuitorilor săi. Totuşi, Tavolara nu a fost niciodată oficial anexată Italiei moderne, aşa că Tonino e cel de-al cincilea rege al unui regat care nu mai e, practic, recunoscut la nivel mondial.

La fel ca strămoşii săi, Tonino este practic cetăţean italian. La un moment dat, i-a trecut prin cap să facă apel la Vittorio Emanuele IV, fiul ultimului rege al Italiei, auto-proclamat duce de Savoia, să recunoască din nou regatul Travolara, însă s-a răzgîndit. „Pentru mine este un privilegiu doar să locuiesc aici”.

 

Articole similare