Cultură

Joia Mare – tot ce trebuie să știți

În Joia Mare, sunt amintite patru evenimente importante: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos; Cina cea de Taină, cea la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii, numită şi Euharistia; rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda.
În această zi, nu se mătură. În anumite regiuni, oamenii cred că sufletele celor decedați se așază la streașina casei și de aceea, se evită praful, pentru a nu fi aruncat în gura celor adormiți.
Joia Mare este ziua dedicată pregătirii de cozonac, pască și ouă roșii. Se spune că ouăle înroşite în această zi, nu se strică tot anul. În plus, există credinţa că ouăle vopsite în Joia Neagră şi mâncate de Paşte apără de necazuri, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi.

În Joia Mare se săvârşeşte Denia celor 12 Evanghelii. În timpul acestei slujbe, unele femei fac 12 noduri pe sfoară sau aţă, unul după fiecare Evanghelie, punându-şi dorinţe. În unele regiuni, nodul respectiv se desface după ce dorinţa a fost îndeplinită, iar în altele, se desface la vreme de încercare, rostindu-se o rugăciune pentru rezolvarea unei probleme. Fetele nemăritate mai obişnuiesc să îşi pună şnurul înnodat sub pernă ca să-şi viseze ursitul.

În Joia Mare nu se spală haine, existând credinţa că li se vor duce morţilor lături în loc de pomană.

De asemenea, în această zi nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.

Articole similare