Cultură

Dimineața cu oamenii de cultură și Urmuz, seara cu maneliștii. I se întâmplă unui primar din Argeș

Curtea de Argeș a ajuns de la Orașul Basarabilor, Orașul Regal, un loc unde seară de seară concertează maneliștii cei mai în vogă ai momentului pe banii contribuabilor fiindcă pe 15 august este Ziua Municipiului Curtea de Argeș iar primarul Panțurescu vrea să dedice două săptămâni momentului, doar va uita lumea de borduri, moloz și alte neajunsuri.

Pigmeul(Panțurescu) care inaugurează statuia uriașului(Gheroghe Păun)

Și fiindcă nimic nu merge bine, Dumnezeu a trimis un om să locuiască acolo, în urmă cu mulți ani ca să nu rămână de râsul României prima capitală a Țării Românești. Întâmplarea face să fie cel mai deștept argeșean de pe pământ, un om cu care ne mândrim și care face pe banii lui multe dintre acele lucruri pe care administrația locală ar trebui să le facă. Ați ghicit! Academicianul Gheorghe Păun de la Cicănești.

Astăzi, 11 august, la ceremonia de dezvelire a unui monument, o siluetă stilizată, dedicată scriitorului argeșean Urmuz. Monumentul, așezat peste drum de Primărie, este poziționat în fața plăcii de bronz cu chipul lui Urmuz, în apropierea cafenelei „La Urmuz”, toate pe locul unde a fost casa în care s-a născut Dumitru, devenit apoi Demetru și în cele din urmă Demetru Dem. Demetrescu-Buzău. La eveniment au mai fost prezenți și parlamentarii de Argeș Remus Mihalcea și Nicolae Pavelescu dar și primarul Panțurescu sau măscăriciul de Bughiu care a repetat tot drumul ce e dadaismul și avangardismul. De ce oare? Ca să se laude cu merite pe care nu le au și să promită chestiuni pe care nu le vor face niciodată.

Academicianul Gheorghe Păun

Inițiativa îi aparține academicianului Gheorghe Păun, cel care de ani de zile, în revista „Curtea de la Argeș” și în numeroasele evenimentele culturale, încearcă să îl promoveze pe cel mai cunoscut scriitor născut în municipiul Basarabilor. Pe lângă faptul că a plătit statuia, așa cum a plătit-o și pe cea a lui Mihai Eminescu din fața Centrului de Cultură și Arte „George Topârceanu”, marele nostru academician a reușit chiar să îi convingă pe proprietarii barului amplasat pe locul casei de odinioară a lui Urmuz să îl redenumească ”La Urmuz”.

 “Sculptura aparține lui Radu Adrian, sculptor care a locuit în București, acum în Câmpulung. Un sculptor care a mai dăruit municipiului Curtea de Argeș o serie de monument importante. Are un stil personal, este un foarte bun portretist. Este un moment stilizat, urmuzian în formă și interpretară. Chipul realist al lui Urmuz este în placa de bronz de lângă el, iar fotografia sa este pe peretele unui restaurant care de astăzi îi poartă numele și care se află pe locul unde a existat casa în care scriitorul s-a născut. De fapt, aici va fi un adevărat complex Urmuz.” a spus Gheorghe Păun.

Mult prea iubite primare, am vești proaste pentru matale! Cei care vin seara la manele, mai mult de jumătate, nu au buletin de Curtea de Argeș iar cei care au buletine de Curtea de Argeș nu te mai votează în 2024.

Articole similare