Cultură

DE SFANTA PARASCHEVA MERGETI LA BISERICA SFANTA VINERI DIN PITESTI

Astazi de la ora 10,va incepe slujba liturghie cu ocazia Sfintei Parascheva la Biserica Sfanta Vineri din Pitesti.Fiindca este si hramul de Sfanta Parascheva,preotii s-au pregatit cu mii de pachete pentru credinciosii care le vor trece pragul,un praznic pentru oficialitatile asteptate in numar mare dar si o slujba de exceptie cu talentatul cor de oameni normali si cantareti bisericesti de exceptie,Litrurghia fiind oficiata chiar de IPS Calinic Argeseanul.

 Ridicată pe terasa cea mai joasă a orașului, la aproximativ 300 m de piața centrală, este unul dintre cele mai frumoase monumente arhitecturale din Pitești, furând ceva din farmecul ctitoriei legendare a lui Neagoe Basarab,Manstirea Curtea de Arges.

În anul 1817, Ion Ungurelu a început construcția bisericii Sfânta Vineri, dar dupa un an acesta a decedat. Construcția bisericii a fost continuată de fiul său Alexandru Ungurelu care a terminat-o în toamna anului 1827. După 1900 creșterea continuă a populației și dezvoltarea rapidă a orașului Pitești au făcut ca biserica Sfânta Vineri să devină neîncăpătoare. De aceea în anul 1904 s-a început construcția unei noi biserici (cea actuală). Planurile noii biserici cât și a mobilierului interior au fost executate de arhitectul Ion N. Socolescu. Picturile interioare au fost executate de un faimos pictor al acelor timpuri, Dumitru Marinescu, fost rector al Academiei belle din București. Construcția noii biserici a fost finalizată în data de 19 octombrie 1908.resize1 29519

Abia trecută peste un secol, biserica Sfânta Vineri te îmbie cu parcul său bogat ornamentat și îți atrage atenția prin tinda cu cele patru coloane cu capiteluri corintice realizate din piatră de Albești, precum și prin mozaicurile poleite cu aur din jurul intrării.

Biserica Sfânta Vineri reprezintă locașul unde se oficiază cele mai multe cununii din Pitești datorită frumuseții grădiniilor sale.

Articole similare