CulturăFashion

CUM A FOST ”NOAPTEA MUZEELOR”ÎN ARGEȘ

Fiindcă ei nu sunt argeșeni ci musceleni,cea mai frumoasă surpriză la ”Noaptea Muzeelor„ o aveți la Câmpulung, de la nouă până la ora două puteți admira cea mai bună istorie a timpului-caricatura!
Bogdan Willkrin Petry este unul din cei mai renumiți caricaturiști români. Străbunii săi paterni erau din familia nobiliară germană Petry, gravori germani veniți în România din Koln iar din partea mamei -ruși cu bărbi mari ce se îndeletniceau cu pictura bisericilor. Este fiul scriitorului, profesorului și pictorului Marian Petry și fratele scriitorului Cezar Petry.Înainte de 1989 a lucrat ca designer la Aro.
Animator și story-board-ist în cadrul Animafilm România, Dacodac, Animadream, Neptuno (între 1990-1996). Ilustrator de carte în cadrul editurii „Univers Enciclopedic“ (1997-1999),caricaturist în cadrul cotidianului „The Oregonian“, Oregon, SUA (2000-2002) și Ilustrator al mai multor publicații și reviste de prestigiu din România („Pro Sport“, „Penthouse“, „VIVA“, „Maxim“ din 2004 – prezent),Bogdan Petry expune în această seară la Muzeul din Câmpulung.
Cel care l-a invitat este Alexandru Oprea,un director de muzeu cu o viziune total diferită de a colegilor de breaslă fiindcă și Muzeul Câmpulung este altceva!18600661 1660918893922627 1998944517 n1 343a8
La Muzeul Județean Argeș a avut o evoluție frumoasă Fanfara Centrului Cultural Județean,s-a cântat și muzică populară și a dansat Ansamblul”Dorul”,Previzibil,nu?Și tot ca în fiecare an au susținut un concert mai puțin obișnuit publicului din Argeș căruia i s-a inoculat gustul pentru mediocritate,”Trei parale”,o trupă care face toți banii sau paralele organizatorilor pentru cine știe să-I asculte și să-I prețuiască.Mulți piteșteni s-au bucurat că e gratis la Platenarium iar copii însoțiți de părinți au vizitat Muzeul Județean Argeș.Focul de artificii care a încheiat spectacolul a fost minunat,nici mic,nici opulent și creator de mare bucurie mai ales în rândul copiilor.
La Curtea de Argeș,Ștefan Dumitrache a chemat tineri și copii din localitate să susțină recitaluri de muzică ușoară,folk sau populară.Artista Ioana Teodora Duță pictează tricouri celor mici iar angajați sau voluntari arată turiștilor Biserica Domnească pe afară,Casa Norocea și exponatele care trezesc curiozitatea turistului.18557188 800950173403958 3937707962573585947 n1 ac17b
Mulți oameni din afara Argeșului dar și de la noi au trecut în această seară și pragul clădirii în care odinioară a existat”Fenomenul Pitești” -experiment bazat pe tortură permanentă care avea ca scop dezumanizarea totală a individului și distrugerea completă a personalității acestuia. Ca să nu uite,să le pese și să conștientizeze că așa ceva nu trebuie să se mai întâmple,fiindcă prin tăcere și uitare riscăm să devenim complici toți vizitatorii au făcut poze și s-au rugat în paraclisul amenajat.19februarieslujbapenitenciarpitesti12 0d67f
Centrul de Cultură ”Brătianu”, în intervalul orar 16 – 24, și-a așteptat vizitatorii să descopere Vila Florica, Parcul Conacului şi mai ales secretele familiei Brătianu, elevii pasionaţi de istoria marii familii argeşene de la Colegiul Naţional „Zinca Golescu” fiind pentru o seară ghizi.

De asemenea, cei mici au descoperit expoziţia temporară intitulată ”Lumea poveştilor”, ce cuprinde păpuşi din colecţia Centrului de Cultură „Brătianu”, inspirate din poveştile lui Ion Creangă şi ale lui Petre Dulfu.
La Muzeul Golești s-a putut vizita ansamblul feudal fortificat, în incinta căruia se află Şcoala Slobodă Obştească (prima şcoală superioară în limba română, din mediul rural, din Ţara Românească), Foişorul lui Tudor Vladimirescu, Bolniţa banului Radu Golescu, Arhondaricul în care se prezintă istoria Goleştilor, Baia turcească din secolul al XVIII-lea.
De asemenea, sâmbătă, până la ora 21, a fost permis accesul şi în muzeul în aer liber, un valoros sat românesc de secol XIX, cu gospodării viticole şi pomicole din România.

Articole similare