Cultură

CONCURS DEDICAT CELEI MAI FAIMOASE CONTESE ROMÂNCE DIN FRANȚA

Sâmbătă, 3 iunie 2017, de la ora 10, la Casa de Cultură a Sindicatelor Dacia din Mioveni va avea loc festivalul-concurs de poezie, cântec şi teatru francez „Anna de Noailles”, ediția a XIII-a.
Concursul se va desfăşura pe patru secţiuni (recitare, solist-vocal, grup vocal și teatru/monolog) și pe două categorii de vârstă (7-10 ani și 11-15 ani).
Ultima zi de înscriere este 1 iunie 2017, ora 16.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

anna de noailles in the 20s 31 80adaFestivalul este organizat de asociaţia de pr ietenie Mioveni-Landerneau, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, Liceul Teoretic “Iulia Zamfirescu”, Casa de Cultură a Sindicatelor Dacia şi Centrul Cultural Mioveni.
Numele de Anna de Noailles nu spune nimic publicului român, fiind mai degrabă un nume cu rezonanţă în lumea literară din Franţa. Contesa Anna de Noailles a fost o figură aparte şi o poetă strălucită a perioadei interbelice din Franţa. La origini, aristocrata în salonul căreia se întâlneau mari scriitori precum André Gide sau Jean Cocteau a fost o româncă. Anna a fost admisă în rândurile Academiei Române, deşi declarase că nu aparţine României.
Ana Brâncoveanu s-a căsătorit cu Mathieu de Noailles în anul 1897 devenind, astfel, contesa de de Noailles. Aristocrata pe jumătate româncă a ajuns celebră în lumea literară pariziană după primele publicări de poezii. Francezii au ales-o prima femeie comandor al Legiunii de Onoare.Fascinanta poetă cu origini româneşti a vrăjit cu talentul şi personalitatea ei nume mari ale epocii. A fost admirată de Jean Cocteau şi i-a fost prezentată lui Pierre Loti.
Contesa cu origini româneşti a murit la Paris, la vârsta de 57 de ani, în 1933. La slujba sa de înmormântare de la Biserica ortodoxă Madelaine din Paris au fost prezente cele mai importante nume ale literaturii franceze. A fost înmormântată în cimitirul Pere-Lachaise, în cavoul familei Bibescu, alături de verişoara sa Martha Bibescu.

 

 

Articole similare