Cultură

Centenarul Constituţiei României Întregite la Muzeul Național Brătianu

Muzeul Național “Brătianu” a organizat astăzi dezbaterea intitulată „Constituția din 1923 – principii ale modernizării”. Evenimentul are loc în contextul împlinirii a 100 de ani de la adoptarea acestei legi fundamentale.
La 28 martie 1923, regele Ferdinand a promulgat noua lege fundamentală, votată cu o majoritate zdrobitoare. Pe 29 martie a fost publicată în Monitorul Oficial Constituţia Unificării, cum, pe drept, a fost numită.
Elaborarea Constituţiei din 1923 s-a realizat în contextul realizării Marii Uniri, statul român unitar având nevoie de o nouă constituţie care să reflecte în legile sale noile realităţi, apărute după 1918.


La dezbatere a fost prezent domnul judecător Ion Rebeca, purtător de cuvânt al Curții de Apel Pitești, domnia sa oferind perspectivele juridice asupra celor mai importante articole ale Constituției de la 1923, cele legate de drepturi, libertăți, separația puterilor în stat și organizare instituțională.


De asemenea, a fost prezent domnul profesor de istorie, Marius Cârjan, care a descris contextul istoric național și internațional în care a fost concepută Constituția de la 1923 și elementele inovatoare ale acestei legi fundamentale.
Evenimentul a fost moderat de managerul Muzeului Național ”Brătianu”, domnul Mihai Alexandrescu.


La dezbatere au luat parte elevi ai Colegiului Național ”Zinca Golescu”, aceștia pregătindu-se să susțină proba de istorie la bacalaureat, una dintre temele de interes fiind Constituțiile României: cea de la 1866, cea de la 1923 și cea de la 1938.

Articole similare