CulturăȘtefănești

CAPPADOCIA DE LA ARGEȘ,MÂNĂSTIREA UNDE TOATE DORINȚELE SE ÎNDEPLINESC

”Corbii de piatra este un loc unde parca Dumnezeu a scapat din palme primii oameni. Manastirea Corbii de Piatra este un strop de religie sapata in stanca”spunea un ziarist uimit după ce a vizitat acest loc al Argeșului care în ghinionul lui,a avut norocul să aibă o mare publicitate și pentru faptul că strămoșii lui Matei Corvin descindeau din Corbi.

Prima atestare documentara, la 23 iunie 1512, nu reprezinta si infiintarea manastirii. Astfel, avem marturii certe conform carora locasul ar fi existat si inainte de aceasta data.

Biserica rupestra de la Corbi deriva tipologic din bisericile sala, cu doua altare dedicate unui hram dublu si caracteristice lumii bizantine din secolul al X-lea,exact ca cele din Cappadocia. Locul este recunoscut drept o vatra ascetica romaneasca,unii susținând chiar faptul că dacii s-ar fi rugat în urmă cu mii de ani în acest loc,aducând sacrificii lui Zamolxis.

 

La 23 iunie 1512, monahia Magdalina, fiica si sotie de boier, proprietara ereditara a mosiei de la Corbi, reinfiinteaza manastirea de la Corbii de Piatra, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, pe care o inchina domnitorului Neagoe Basarab,Magdalina fiindu-I și mătusă, manastirea capatand astfel inca de la reinfiintarea ei statutul de manastire domneasca. Este si prima manastire de calugarite atestata documentar la noi in tara.

Valoarea deosebită a bisericii este dată mai ales de pictura, păstrată în totalitate cu caracter original, realizată în stil bizantin şi datată în secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme, lăcaşul fiind cunoscut iniţial sub numele de „Mănăstirea Meriş”. Specialiştii au ajuns la concluzia că modalitatea de pictare este mai veche de ridicarea bisericii Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş.

”Lipsa intervenţiilor specializate, destinate conservării sau restaurării monumentului istoric, este dată atât de posibilitatea pierderii picturii interioare, unicat, afectată de igrasie – pe fondul lipsei unei ventilaţii corecte sau a unui mijloc tehnic de îndepărtare a umidităţii – cât şi a accentuării fisurilor din peretele de gresie, care se poate surpa în orice moment”zic specialiștii.

Acestă minunată bijuterie și semn de credință care dăinuie putea demult să fie pe lista UNESCO,politicieni,oameni de cultură,cler și popor ar trebui să își dea mâna în ultimul ceas pentru a întocmi un frumos dosar de dus la Paris,nu să ne întâlnim cu Cioroianu doar când vrem să cheltuim banul public fără a concretiza nimic pentru Argeșul Frumos.

Fiindcă e Postul Mare,fiindcă sunteți români,ortodocși vizitați mânăstirea,rugați-vă aici și vă asigur că Dumnezeu vă aude mai repede fiindcă energetic,sau cum spun pelerinii,triunghiul magic constituit de Cetățuia,Nămăești și Corbi au un efect de miracol în viața dumneavoastră dacă inima e curată și rugăciunea puternică.

 

 

Articole similare