Argeșul frumosCultură

Despre binele făcut în Argeș

  Într-o perioadă ca cea pe care o trăim astăzi cu sălile de lectură de la Arhivele Statului și biblioteci închise, vă propunem să citiți o carte care vă ajută să fiți mai aproape de documente vechi și oameni de excepție care au trăit pe meleagurile noastre.

Gheorghe Șovar, profesor și consilier la Arhivele Naționale Argeș a scris acum câțiva ani o carte poate unică în România, dedicată tuturor celor care au făcut, de-a lungul anilor, acte de binefacere și, în același timp, poate fi o bună sursă de documentare pentru diverse cercetări istorice sau sociologice, pentru că aici găsim sute de personalităţi care, în timp, au făcut acte de caritate sau de buni creștini, lăsând moştenire comunităţii proprietăți şi terenuri. La loc de cinste îi găsim pe Elena Davila Perticari, familia Brătianu, Maria Teiuleanu, Mihai și Sevastița Vasilescu dar și oameni modești care din puținul lor au dat totul. Ionescu Tudorache Badea din comuna Golești, face probabil cel mai impresionant gest ”în memoria tatălui meu, Ion Cismaru, fost caporal în Escadronul I Călărași, care a însoțit pe Domnutorul Carol I în prima sa călătorie de la Golești la București în ziua de 9 mai 1866 și în amintirea înaintașilor mei care au slujit neîntrerupt familia Goleștilor…. donez din proprietatea mea, Turnul nr.4, așa cum era specificată în schița alăturată, semnată de mine. Pe suprafața acestui teren se află rămățițele unui turn ce făcea parte din apărarea fostului conac”
Pe lângă noblețea în sine a gesturilor filantropice, cititorii acestei cărți se vor putea bucura de vechile cuvinte din limba română, de reîntâlnirea cu denumiri de sate și cătune dispărute. Lucrarea are la bază documente din perioadă antebelică și interbelică, până în primii ani postbelici, aflate la Arhivele Naționale din Pitești.

Căutați așadar cartea ”Filantropi argeșeni și musceleni” apărută la Editura Paralela 45, scrisă de Gheorghe Șovar!

Articole similare