Argeșul frumosCultură

Cum ajuta Școala din Rătești Gheorghe Brătianu

Pe lângă împroprietărirea tuturor locuitorilor din Rătești la 1921 de către Ionel și Vintilă Brătianu, activitățile acestei familii în folosul comunității unde locuiau o a mare parte a timpului au fost numeroase. Un frumos exemplu îl reprezintă ajutorul dat școlii pe care îl regăsim într-un ziar.

„Serbarea din comuna Rătești
Duminică s-a dat în localul școalei primare din comuna Rătești, o frumoasă serbare în cadrul muncii de război, sub patronajul și în prezența d-nei și d-lui Gheorghe Brătianu, cu concursul studenților și elevilor de curs secundar din localitate.
Au mai luat parte la această serbare și d-nii avocat Constantin Popescu, prefectul județului; preotul Marin S. Diaconescu, președintele secției de propagandă; d-na Ana Micu, președinta cantinelor școlare; Traian Zimniceanu, pretorul plășii Dâmbovnic; dr. Gabriel Baciu, familia Zamfirescu Ciupa, avocat Mitu Ionescu-Pătroaia, preotul Constantin M. Ionescu-Rătești cu d-na, învățători; I. Popescu, Cezarina Ionescu, Elisabeta Popescu, Aurelia Hagiu și d-na Salomia Popescu, autoritățile comunale etc.
S-a desfășurat un program compus din recitări, coruri, scenete de război și piesa „Suflete alese”.
Suma de 9.000 lei, strânsă din cotizațiunile benevole ale spectatorilor, a fost donată cantinei școlare din această comună, în folosul căreia s-a dat această serbare.”

Articolul a apărut într-un ziar al vremii „Universul” – provincie, nr. 243 din 6 septembrie 1942, p. 2.

Gheorghe Brătianu a murit în chinuri groaznice la închisoarea comunistă de la Sighet, iar unul dintre primele lucruri pe care l-au făcut comuniștii la Rătești a fost distrugerea bustului bunicului său Ion C.Bratianu și împărțirea bunurilor la pachet cu colectivizarea moșiei.

Articole similare