Argeșul frumosCultură

Comună din Argeș ocrotită de Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, supranumit şi “Făcătorul de minuni”, patron al Greciei şi al altor oraşe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. În România multe biserici au hramul Sfântului Nicolae, cea mai reprezentativă și veche fiind Biserica Domnească de la Curtea de Argeș.

În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie, păzeşte soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de Miazănoapte, pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură. Este iscoadă a diavolului, stăpâneşte apele, fiind patron al corăbierilor pe care îi scapă de la înec, apără soldaţii în război, motiv pentru care aceştia îl invocă în timpul luptelor, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite.

Cea mai mare comună din Argeș- Călinești are trei biserici cu hramul marelui ierarh, iar credincioșii se pregătesc cu câteva săptămâni bune înainte pentru a-l sărbători cum se cuvine. Mii de pachete și mese întinse sunt pregătite din vreme de enoriașii inimoși, primarul însuși făcând acest lucru de peste zece ani.

Biserica-schit „Radu Negru” este situată între dealuri, la marginea a două lacuri care se unesc chiar în faţa ei și este construită la început din lemn (vechiul Schit poate fi văzut şi astăzi, fiind zugrăvit pe peretele din stânga) și zidită ulterior din cărămidă, la 17 septembrie 1787, prin dărnicia ctitorilor. Pe lângă Sfânta Parascheva, biserica îl are ca ocrotitor pe Sfântul Nicolae.

Biserica Turculești, ctitorită la 1872 prin efortul locuitorilor și preotului Alexandrescu, îl are de asemenea ca patron spiritual pe Sfântul Nicolae.

Și biserica situată la Gorganul de Sus este patronată de Sfântul Nicolae și Sfânta Muceniță Filoteea. Aceasta a fost ctitorită în secolul XIX iar în 2010 a fost resfințită.

Articole similare