CulturăȘtiri

Incredibil! După 700 de ani, mâine de Bunavestire…

Sute de evenimente au fost planificate în Italia pentru a marca 700 de ani de la moartea poetului naţional Dante Alighieri, în ciuda pandemiei de COVID-19, lecturi, expoziţii, concerte şi simpozioane se află pe lista manifestărilor planificate pe întreaga durată a anului 2021 pentru celebrarea autorului faimoasei ”La Divina Comedia”.

Majoritatea manifestărilor debutează mâine, 25 martie. De ce? Fiindcă atunci își începe minunata călătorie poetul. Italia marchează, ca în fiecare an, Ziua Dante la 25 martie, iar actorul Roberto Benigni, laureat cu Oscar, va susţine un recital de poezie. Desfăşurat la Roma, spectacolul susţinut de actorul în vârstă de 68 de ani va fi televizat.

Dupa 700 de ani de la emiterea unei sentinte impotriva celui mai mare poet al Italiei, Dante Alighieri (1265-1321), condamnat din motive politice la exil, orasul Florenta a făcut primul pas in vederea reabilitarii , aprobând o motiune de „revocare a condamnarii la exil” abia în 2008.

Alessandro Traversi, un avocat specializat în drept penal, a invitat şi alţi avocaţi să reexamineze procesul lui Dante Alighieri cu prilejul unei conferinţe programate pentru 21 mai.

Contele Sperello di Serego Alighieri, un astronom descendent în linie directă al lui Dante, precum şi un urmaş al lui Cante dei Gabriell, judecătorul „negru” care l-a alungat din oraş, au fost de asemenea invitaţi.

Pentru Alessandro Traversi, rejudecarea procesului este un gest simbolic puternic, destinat să şteargă infamia de care este acoperit Dante începând cu secolul al XIV-lea: declarat părintele limbii italiene moderne, celebrat în universităţi şi enciclopedii din lumea întreagă, „din punct de vedere juridic, pentru oraşul Florenţa, este în continuare un om condamnat. Nici corpul fondatorului limbii italiene nu va ajunge înapoi, orașul Ravenna refuzând să îl restituie.

Dacă avea liniște și bunăstare, mai devenea oare divin Dante?

Articole similare