CulturăȘtiri

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A RROMILOR

La Congresul Mondial al Romilor, desfăşurat la Londra, în anul 1971, s-a luat decizia ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional

al romilor, cântecul „Gelem, gelem”, de cântăreaţa şi actriţa Olivera Vuco, în cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967. De asemenea, a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor, având jumătatea de jos verde, simbol al câmpurilor înverzite, şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului senin, iar la mijloc o roată, simbolizând, pe de o parte, soarta, roata succesiunii vieţilor, iar pe de altă parte nomadismul, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

Domnul Petre Mustață,liderul comunității argeșene va sărbători anul acesta la Târgoviște,împreună cu aproxinativ 200 de rromi din Argeș și tot atâția din Dâmbovița.La ultimul Colegiu Director al RRomilor,s-a decis să se facă deja o” regionalizare”a organizațiilor Partidei Rromilor,astfel,Argeșul și Dâmbovița desfășurând evenimente împreună.

Comunitatea rrom din Argeș este una foarte activă și mai ales vizibilă,anul trecut s-au obținut 8 mandate de consilieri locali,cu toate acestea,multe primării din Argeș refuză să angajeze sau să creeze postul de expert pe probleme de rromi unde această etnie este numeroasă.

Articole similare