CulturăȘtiri

Sinagoga din Pitești împlinește o sută de ani

Deși evreii în Pitești sunt atestați documentar din 1859, prima sinagogă a fost construită în perioada 1919-1924 după planurile arhitectului Jacob Gartner din Wiena într-un stil arhitectonic cu influențe maure. Intrarea în edificiu este asigurată de patru coloane deasupra cărora a fost concepută o terasă simplă.Decorația exterioară prezintă evidente influențe ale arhitecturii zonale.

Pitești, 1920- prima piatră la construcția sinagogii

 Subordonata Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Sinagoga este declarata si monument istoric, datorita arhitecturii sale. . La Pitesti, comunitatea, condusa de Aurel Davidovici, este mai restransa si numara doar 58 membri, dintre care 29 au peste 60 de ani. Înainte, rabinul era Schobel Lazar, un evreu de excepție al cărui număr de pe mână spunea lumii cea mai urâtă poveste despre atrocități și crime împotriva umanității.

Repetiții la Sinagoga Pitești

Mâine, de la ora 19, porțile acestui edificiu se vor deschide larg pentru toți cei care doresc să viziteze și să asculte un concert de excepție. Corala D.G Kiriac va susține joi, 9 septembrie, de la ora 19,00, un concert vocal – simfonic în vor susține recitaluri și soliști de la Filarmonica Pitești.

La eveniment au fost invitați și reprezentanți ai Ambasadei Israelului în România (dar ambasadorul nu e în țară), autorități centrale și locale, membrii comunității, argeșeni, oameni de cultură, jurnaliști.

Un corist inedit-Constantin Pașol de la Radio România Actualități

Repetițiile sunt în toi iar mâine, după ce ia sfârșit sarbătoarea începutului noului an evreiesc, sunteți cu toții așteptați la acest eveniment.

Articole similare

Recomandat
Close