CulturăȘtiri

Scăpăm de stare de urgență dar ce trebuie să facem în starea de alertă?

Avocatul Cristina Lețu, o prietenă a revistei noastre, mereu aproape de oameni și cu dorința de a-i face să înțeleagă cu ușurință problematici diverse, a încercat să sintetizeze pentru toți cititorii ce este ”starea de alertă” pe care o vom avea din 15 mai, după ieșirea din situația în care ne aflăm de două luni. Iată lămuririle!

”Starea de alertă poate fi instituită în cazul iminenţei apariţiei sau a declanşării unei situaţii de urgenţă iar epidemia Covid 19 intră în sfera de aplicare a acesteia.
Starea de alertă la nivel naţional se declară de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.
Punctual vom reveni cu analizarea măsurilor impuse după ce starea de alertă va fi publicarea în Monitorul Oficial.
Managementul situaţiei de urgenţă este guvernat de o serie de principiii, iar unul dintre acestea este respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Începand cu data de 15 mai autorităţile, inclusiv cele locale, pot dispune în continuare măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, de exemplu la libera circulaţie, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.
Ordonanțele militare expiră odata cu starea de urgență dar vor fi înlocuite cu ordine ale organelor implicate și cu măsurile obligatorii impuse prin legi sau ordonanțe de urgență,a căror nerespectare va atrage în mod sigur sancțiuni de natură contravențională sau chiar penală.
În concluzie,va trebui în continuare sa fim informați întrucât este posibil ca limitările să nu fie unitare adică să existe zone,localități în care să fie mai restrictive și evident să respectăm cu strictețe măsurile adoptate.”

Articole similare