Argeșul frumosȘtefăneștiȘtiri

Restituire istorică! Astăzi Primăria Ștefănești înapoiază moștenitorilor familiei Brătianu încă o proprietate

Dreptatea istorică, reparația morală sau restituirea unor bunuri care de drept au aparținut unor figuri ilustre ale României au devenit aproape imposibile în ultimii ani. Mii de scandaluri despre retrocedări, dosare sonore și moștenitori nemulțumiți au arătat neregulile și întârzâierile voite pe problemele de fond funciar.

Familia Brătianu a deținut zeci de proprietăți pe întinsul României dar mai ales în Argeș. Opinia publică s-a concentrat mult pe Vila Florica, Turnul de Apă sau Ferma Florica. Există însă la Ștefănești un bun care din 1998, data depunerii cererii a intrat abia azi în posesia lor.

Primarul orașului Ștefănești- Ioana Jenica Dumitru a declarat astăzi că în urma ședinței Comisiei de Fond Funciar de vineri a înaintat Prefecturii Argeș documentația pentru a li se întocmi titlul de proprietate moștenitorilor Brătienilor pe suprafața de 33 de hectare de pădure.

Ionel Brătianu și pictorul Stoenescu în pădure la Florica- fotografie din cartea lui Narcis Ion-”Vatra Brătienilor”

În urma morții sale, conform testamentului, Florica a revenit fraților Vintilă și Dinu, George Brătianu neavând pretenții iar Elisa Brătianu doar a beneficiat de toate aceste proprietăți pe timpul vieții. În anii 30, Dinu Brătianu a vândut o parte din pădurea sa de la Valea Mare pentru a plăti un sarcofag identic cu cel al tatălui său și pentru Ionel, Elisa Brătianu nedorind să aloce nicio sumă.

Amintiri despre pădurea de la Florica avem multe mai ales în corespondența familiei dar și a Regelui Carol. Despre locul în care se afla și vecini ne putem face o idee și din scrisorile Elisei Brătianu care s-a certat în 1934 cu nu mai puțin celebrul său vecin, proprietar de viță de vie- Gheorghe Băgulescu, erou în luptele de la Mărăști și Mărășești, cel care a transportat actul Marii Uniri de la Alba Iulia la București și scăpase de condamnarea la moarte aplicată de fostul soț al Elisei, Alexandru Marghiloman.

Iată anunțul edilului de la Ștefănești în legătură cu retrocedarea unde nu uită să îl taxeze și pe fostul primar liberal timp de 4 mandate-Dorin Bărbuceanu:

#DreptateIstorică
Astăzi perfectez actele a ceea ce s-a hotărât vineri.

Prin Comisia Locală de Fond Funciar, a cărei președinte sunt, am propus spre validare și apoi vom înainta Prefecturii Argeș documentația pentru suprafața de 33 ha de teren forestier, răspunzând astfel unei cereri din 1998.
Familia Bratianu iși va recupera cele 33 de hectare de pădure, un drept pe care nu îl poate contesta nimeni, un drept refuzat zeci de ani de fostul primar liberal fără motiv.
Alături de Bratieni, alte zeci de cetățeni și-au primit înapoi pădurile. Nu mă opresc aici. CONTINUAM SA FACEM DREPTATE CETATENILOR.
În viață nu contează carnetul de partid ci corectitudinea. Ștefanestiul Merge Înainte, Nu Privește În Urmă!”

Articole similare