ȘtefăneștiȘtiri

Răsturnare de situație la Ferma Florica! Un proprietar a cumpărat ilegal

Răstunare de situație care se va lăsa cu repercursiuni în cazul Fermei Florica de la Ștefănești, clădire de patrimoniu, locul cel mai drag și principala sursă de venit a familiei Brătianu care cultiva viermi de mătase , creștea porci, păsări, vite, fabricau vin și unt renumit în toată țara.

FERMA FLORICA

Clădirea a fost refăcută în vremea lui Ionel Brătianu de marele arhitect Petre Antonescu, după instaurarea comunismului a aparținut Institutului de Vinificație de Ștefănești pentru ca în 2003 să fie vândută de moștenitori lui Vernel Crăciunescu și Cristian Prodănel pentru suma de 210 mii de euro, edificiul prezentându-se într-o stare excelentă atunci. Aceștia au lăsat-o de izbeliște în ultimii ani, Direcția de Cultură și Patrimoniu s-a sesizat abia în 2019 iar pe masa Ministerului Culturii și Consiliului Local Ștefănești a sosit în această primăvară o solicitare prin care Cristian Prodănel dorea să își vândă partea sa de 50 la sută cu suma de 200 de mii de euro, cealaltă parte fiind a unei firme italiene EGP.

Vernel Crăciunescu

În 2018, nimeni nu s-a sesizat însă că Vernel Crăciunescu vânduse partea sa firmei italiene EGP, când trebuia mai întâi să ofere Ministerului Culturii dreptul de preemțiune sau Primăriei Ștefănești. Notarul care a întocmit actul de vânzare-cumpărare nu putea perfecta actul fără avizul de la Ministerul Culturii. O serie de nereguli în lanț, pe care acum, Bogdan Gheorghiu, actualul ministru, le-a sesizat și o întreagă anchetă dar și un proces sunt în curs.

Cristian Prodanel

Ca să scape ”basma curată” Cristian Prodănel a declarat pentru Jurnalul de Argeș că a făcut și el o plângere pentru acte de vandalism la Ferma Florica în 2019, deși există zeci de fotografii, filme și cetățeni care îi pot demonta pe loc minciuna, demostrându-se că de cel puțin trei ani nu se mai ocupă nimeni de Ferma Florica iar Cristian Cocea, director la Direcția de Cultură și Patrimoniu spune că și el a făcut o sesizare pe numele unuia dintre proprietari(Cristian Prodănel) iar dosarele sunt în cercetare la Poliția Ștefănești.

Întrebat ieri, 28 mai 2020, șeful Poliției Ștefănești-Sorin Ghinea a spus că nu există vreun dosar înregistrat la instituția pe care a păstorit-o atâția ani. Cu toate acestea, Cristian Prodănel tocmai ieșea din biroul domniei sale.

Tot din ciclul ”una vorbim, alta fumăm”, Consiliul Local Ștefănești prin juriștii săi nu a sesizat ce li s-a băgat să voteze, Dorin Bărbuceanu, care a avut 4 mandate de primar, dar și consilierii PNL, 4 din 5, au votat ”pentru” a cumpăra jumătatea lui Prodănel(a se vedea procesul verbal). În presă și-a schimbat însă poziția, arătându-se înțelept, sfătos, împotriva achiziției dar formulând sfaturi ireale și ilegale în contextul dat.

Procesul verbal al sedintei in care Dorin Brabuceanu a fost de acord sa cumpere jumatate dintr-o cladire

Marian Gubavu, un alt consilier de la Ștefănești, a venit cu o soluție extremă pe pagina de socializare, exproprierea tuturor și salvarea acestui edificiu pentru oraș, istorie și demnitatea celor care l-au construit. Nu i-a uitat nici pe cei care nu au dat amenzi, fotografiindu-se în mai multe ipostaze, unele periculoase, pentru copiii care se joacă în zonă.

Marian Gubavu

Cine minte și cine spune adevărul va stabili timpul dar tot el, trece nemilos peste frumoasa bijuterie arhitectonică.

Cetățenii orașului care iubesc mult acel loc nu mai au speranță că ceva bun se va întâmpla, cu toate acestea, norocul poate veni de la premierul României. Detestat de unii, iubit de alții, Ludovic Orban are meritul de a sări ca ars când aude ”Brătianu” sau ”Florica” iar duminică, la inaugurarea Muzeului Național ”Brătianu”, în fața a zeci de jurnaliști și fruntași PNL și-a luat angajamentul că va face lumină în acest caz.

Articole similare